Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBAVJEŠTAJNI SUSTAV GORI

Vojni špijuni potkradaju, ali država za to ne mari? Ravnatelja VSOA-e još nije ispitao USKOK

Aktualno Galerija VSOA, skandal: Ilustracija - 3 VSOA, skandal: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr VSOA, skandal: Ilustracija - 2 VSOA, skandal: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr VSOA, skandal: Ilustracija - 4 VSOA, skandal: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 VSOA, skandal: Ilustracija - 1 Galerija 1/4 >>
Nitko u državi, čini se, ne mari pretjerano za milijunsku pronevjeru novca među vojnim obavještajcima. Kako drugačije protumačiti činjenicu da od saznanja da je USKOK upao u tu agenciju, o čemu je Dnevnik Nove TV prvi izvijestio, nema dogovora državnog vrha oko službe koju bi zajedno trebali nadzirati.

Prije četiri mjeseca predsjednik Zoran Milanović pokrenuo je smjenu ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Ivice Kindera jer su mu pred nosom u službi koju vodi potkradali državu na putnim nalozima!

"Vjerujete li Kinderu da nije znao što mu se događalo u agenciji?" pitali su predsjednika, a on je odgovorio: "Pustimo sad to, tog čovjeka sad zloupotrebljavaju na jedan odvratan način." 

I premijer Plenković složio se da Kinder mora otići, ali na tome je stalo. Službeno nije razriješen - nisu se dogovorili tko će ga zamijeniti, a ministar obrane ne šalje kandidata za nasljednika.

"Čovjek se trebao maknuti odmah kad je dao ostavku, zadržali su ga i manipuliraju njime. I sad će ga potrošiti kao zadnji komad papira. To rade. Nehumano, huljski, nedržavnički", kazao je Milanović.

"USKOK je upao u vojno-obavještajnu agenciju koju mjesecima trese skandal zbog nezakonitog trošenja državnog novca", potvrđeno je Dnevniku Nove TV u studenom prošle godine.

To što obavještajni sustav gori, tužiteljstvo provjerava sumnje i češlja se dokumentacija, o čemu smo prvi izvijestili, ministra obrane, čini se, i ne zabrinjava.

O slučaju pronevjere državnog novca i statusu vojnih obavještajaca nitko iz MORH-a i Glavnog stožera ne želi stati pred kameru. S te adrese poručuju tek da će, utvrdi li se istragom i nadzorom i njihova odgovornost, vojne agente poslati pred Vojno-stegovni sud, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov. 

Agenti koji su, prema sumnjama, nezakonito potrošili najmanje dva milijuna kuna - nisu suspendirani. Ravnatelja u ostavci, doznajemo, ni USKOK još nije ispitao. Odvjetnika nije angažirao. Dolazi na posao.

Još treba ispitati je li i osobno odobravao i potpisivao neke od spornih naloga. Bivši obavještajac u SOA-i Ante Letica poručuje: 

"On je po zapovjednoj odgovornosti odgovoran za funkcioniranje svojeg resora. Ako ne funkcionira dobro, ako se događaju neke stvari koje su se dogodile, onda je on po zapovjednoj odgovornosti, bez obzira na to je li znao ili ne - odgovoran za takvu situaciju i mora snositi posljedice."

Kako bilo, bez zajedničkog dogovora - nema promjena.

Pročitajte i ovo VSOA, skandal: Ilustracija - 3 DRAMA U VSOA-i I dalje nema dogovora oko novog šefa vojnih obavještajaca, USKOK istražuje agenciju. Milanović uvjeren: ''Kinderom se manipulira''

"Predugo traje, definitivno je vrijeme da gospodin Plenković i Milanović sjednu za zajednički stol, da Plenković zatomi svoj ego i da dogovore strateške stvari koje se tiču Hrvatske", kaže Siniša Hajdaš Dončić iz Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo USKOK je upao u vojno-obavještajnu agenciju OZBILJAN SKANDAL Dnevnik Nove TV doznaje: USKOK upao u Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju, istražuju se vojni špijuni koji su i dalje u sustavu

Šefu vojne agencije koju godinama potresaju isti problemi mandat istječe za pola godine, a na proljeće bi Saboru trebao podnijeti izvješće o svojem radu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene