Obavijesti Video Pretražite Navigacija
repete?

Tko je za griz gusjenice? Humanitarci gladne u Africi namjeravaju spasiti bubama

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Britanska inicijativa za pomoć Demokratskoj republici Kongo i Zimbabweu izdvojit će 50 tisuća funti kako bi promovirala jestive kukce i gusjenice među lokalnim stanovništvom.

Britanske humanitarne incijative nastoje potaknuti lokalno afričko stanovništvo pogođeno glađu da počnu jesti insekte u većoj mjeri. Nekoliko različitih projekata nastoji razviti praksu u Demokratskoj republici Kongo (DRC) i u Zimbabweu. 

Jestivi insekti bogati bjelančevinama dugo se vremena promoviraju kao efikasan izvor hrane, za čije je uzgajanje potrebno puno manje vode i tla nego za stoku. Međutim, kulturološke razlike, kao i sam okus kukaca, otežavaju širenje ove prakse, piše The Guardian.

Kako bi pokušali ostvariti projicirane benefite jedenja insekata, nekoliko različitih britanskih inicijativa izdvojit će 50 tisuća funti za dovođenje afričkih gusjenica, skakavaca i larve crnih vojničkih muha na menije stanovnika DRC-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko tu koga? Jeste li vi osjetili oštar pad cijena hrane? Organizacija za hranu i poljoprivredu tvrdi da se to događa

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POVLAČENJE PROIZVODA Sve na jednome mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina

23 vrste insekata se već konzumiraju u pokrajini Južni Kivu u Kongu, ali ih Kongoanci do sad nisu uzgajali. Konzumacija ovih vrsta odvija se spontano i oportunistički, ovisno o godišnjem dobu.

Katolička agencija za prekomorski razvoj (CAFOD), udruga za dobrotvorne svrhe u Engleskoj i Walesu, nada se da će stanovnici DRC-a početi uzgajati insekte na industrijalizirani način.  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene