Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misa za domovinu

Bozanić pozvao na obnovu odgovornosti: "Nažalost, silnici i sebične interesne skupine skloni su lomiti svaku novu iskru nade"

Josip Bozanić (Foto: Pixell)
Josip Bozanić (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Josip Bozanić (Foto: Pixell) Josip Bozanić (Foto: Pixell) Foto: Pixell Misa za domovinu (Foto: Pixell) Misa za domovinu (Foto: Pixell) Foto: Pixell Misa za domovinu (Foto: Pixell) Misa za domovinu (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Misa za domovinu (Foto: Pixell) Galerija 1/4 >>
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić upozorio je u ponedjeljak u povodu Dana državnosti na važnost dijaloga i suradnje između nositelja vlasti i građana u obnovi odgovornosti što je kao građani i kršćani imamo za hrvatsko društvo i Domovinu, posebno upozorivši na važnost postojanja nade u budućnost za mlade naraštaje.

"Dan hrvatske državnosti uvijek iznova potiče na obnovu zahvalnosti Gospodinu i svima koji su svojim žrtvama pridonijeli ostvarivanju slobode naroda, izgradnji mira i pravednosti, da bi život bio otvoren punini svoga smisla", rekao je kardinal Bozanić predvodeći svečanu misu za Domovinu u Crkvi sv. Marka na zagrebačkom Gornjem Gradu.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik prvi put ovakva mjera Dodikova policija zabranila obilježavanje Dana državnosti BiH Slika nije dostupna Bozanić kritizirao vladajuće Kritike s Kaptola: Vlada ignorirala misu za Domovinu

"No, to je ujedno i dan koji poziva na obnovu odgovornosti što je kao građani i kršćani imamo za hrvatsko društvo i Hrvatsku domovinu, osobito u trenutcima nejasnoća, previranja i prijetnja kojima se utemeljujuća polazišta pokušavaju zamagliti ili dokinuti", upozorio je kardinal.

Ti se naglasci i odnosi na stanovit način slijevaju i zrcale u Evanđelju, u Isusovim riječima, koji je upozorio da zajednički život ljudi treba ustroj, treba ustanove, kako političke i gospodarske, tako i društvene i vjerske, koje uređuju i štite određene vrednote, zemlju i domovinu, a time i život građana.

"Nije dopušteno i nije pravedno zanemariti te prisutnosti. Nijedna vremenita zbilja, nijedan politički, društveni ili gospodarski sustav nikada nije savršen. Može i mora se poboljšavati i jačati u korist čovjeka, u dijalogu i suradnji između nositelja vlasti i građana, zauzimanjem, umnošću, poštivanjem zakonitosti i hrabrošću, a ponajviše moralnom ispravnošću. To zahtijeva pravednost", rekao je Bozanić.

Poštovati savjest, njegovati nadu te ljubiti Domovinu i ostati u njoj

Ovogodišnji se Dan državnosti slavi u ozračju dvadesete obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca, u čijemu životu i djelu, kako je rekao, nalazi nadahnuće za tri poticaja ključna za život hrvatskoga naroda: poštovati savjest, njegovati nadu te ljubiti Domovinu i ostati u njoj.

"Snaga neke zajednice očituje se u slobodi, usklađenoj s Božjom voljom, a sloboda svoje najjače uporište ima u slobodi savjesti. I za našu Hrvatsku je upravo u tome njezina snaga. Stoga je pogubno slušati svjedočanstva kada se u gospodarskome, političkome ili pak kulturnom životu savjest drugoga čovjeka ne poštuje", rekao je kardinal.

Upravo je kroz kardinala Stepinca snažno progovarala nada, nasuprot osjećaju "bespomoćnosti pred umreženim strukturama koje nadilaze granice stranaka i država, a koje onemogućuju živjeti hrvatsko zajedništvo i poticati napredak, buditi snagu za dobra djela".

"Kada se sustavno urušava smisao, kada se ponavljano susrećemo s postupanjima koja zatvaraju vrata dobru, tada se svaki put čini neprohodnim i svaki odgovor nedostatnim, što naročito pogađa mlade naraštaje, koji vape: Ne oduzimajte nam nadu! Upravo oni trebaju čvrste oslonce kakve možemo i dalje naći u ljudima koji su branili Domovinu, dok je u njoj razarana svaka mogućnost života, a ponajviše nada".

Što je ono što u nas usporava željeni napredak?

Poziv da djelotvorno ljubimo Domovinu i da se za nju zalažemo suočava nas s raznim izazovima, no naša je Domovina obdarena plodnom zemljom, čistim vodama, sinjim morem i plodovima, pa se nameće pitanje: što je ono što u nas usporava željeni napredak? "Nažalost, silnici i sebične interesne skupine skloni su lomiti svaku novu iskru nade, obeshrabrujući pokušaje da se gradi na istini", upozorio je.

Osvrnuvši se na neka često ponavljana pitanja o tome štiti li naše zakonodavstvo na gospodarskom području malog čovjeka ili interesne skupine i lance moćnog kapitala, zašto toliki u dobronamjernim pokušajima nailaze na nerazumljive zapreke te obeshrabreno posustaju te suočava li se hrvatsko društvo na institucionalnoj razini studijski, ozbiljno i politički djelotvorno s demografskom krizom u kojoj se nalazimo, kardinal Bozanić euharistijsko slavlje za Domovinu zaključio je molitvom za Hrvatsku domovinu i pozivom na prisjećanje Isusovih riječi "Ostanite u meni i ja u vama; ostanite u mojoj ljubavi".

Na misi su bili i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i saborski zastupnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri, apostolski nuncij mons. Giuseppe Pinto, pripadnici hrvatske vojske i policije, predstavnici sudbene vlasti, znanstvenih i kulturnih institucija te mnogobrojni građani. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene