Kolonom sjećanja prema spomeniku Kameni cvijet u Spomen-području Jasenovac u subotu oko podneva počela je komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora u Drugom svjetskom ratu koju su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Srpsko narodno vijeće.


U povodu 72. godišnjice proboja logoraša, okupljeni će odati počast žrtvama polaganjem cvijeća te komemorativnim programom.

Vezani članci Stjepan Mesić Mesić iz Jasenovca: "Neka se HOS ponovno registrira bez pozdrava 'Za dom spremni'. Nezakonit je" Zoran Milanović u Jasenovcu Milanović u novom napadu na Plenkovića: ''Sin majora KOS-a kaže da je Gotovina udbaš? Nećeš, matere ti''

Komemoraciji prisustvuje i izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom Davorom Bernardićem te strani veleposlanici među kojima je i američka ambasadorica Julieta Valls Noyes. Među gostima su i veleposlanici Norveške, Austrije, Rusije, Velike Britanije, Australije, Francuske, Kanade i Srbije te predstavnici Vlade Srbije i drugi.

Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava - 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina. Najviše je u 1.337 dana postojanja logora stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata.

Od 1.073 logoraša, koliko ih je 22. travnja 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni.

"Službena komemoracija u nedjelju"

U Spomen području Jasenovac održat će se još dvije komemoracije, u nedjelju, kad će biti službena komemoracija, kojoj će nazočiti državni vrh te u ponedjeljak, u organizaciji židovske zajednice.

U ime SABA RH okupljenima se obratio predsjednik Saveza Franjo Habulin te istaknuo da su zbog kolebljivog stajališta aktualne vlasti, kad je u pitanju ocjena i karakter ustaškog režima, njegovih simbola i pozdrava, i ove godine odlučili ne sudjelovati u službenoj komemoraciji.

"Niti možemo niti hoćemo prihvatiti formiranje nečega što je nazvano Vijećem za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Nećemo, jer nam je jasno, jer znamo da je to Vijeće za obračun s idejom komunizma i praksom socijalizma", rekao je Habulin.

U nastavku je naveo kako se zna da su komunisti imali vodeću ulogu u organiziranju Narodno oslobodilačke borbe (NOB), a da je socijalizam, uz čitav niz svojih evidentnih pogrešaka, težio dobrobiti radnog čovjeka i cijelog društva.

Pupovac: "Žao mi je što ne održavamo komemoraciju s Vladom"

Milorad Pupovac rekao je da je Jasenovac strašno mjesto zločina i da ta strahota ima dva lica: strašnu patnju zatočenih koji su u logoru ubijeni i onih koji su preživjeli te ideju zbog koje je činjen zločin i donešeni zakoni u državi koja je mislila da to može činiti.

Naglasio je da je smisao svake moguće politike da se suprotstavi tome što je u Jasenovcu učinjeno, da se kaže 'ne' takvoj politici i takvim zločinima. I to je sva politika koja se ovdje može čuti i naučiti, dodao je.

Pupovac je izrazio žaljenje što i ove godine ne održavaju komemoraciju zajedno s Vladom te je osudio postavljanje ploče s ustaškim pozdravom na zgradi dječjeg vrtića u Jasenovcu gdje je nedaleko, u ustaškom logoru, ubijeno i oko 21 tisuća djece.

"Ovo mjesto nas obvezuje, čak i da ne kritiziramo, već da pozivamo Vladu i sve druge da se u ovom mjestu okrenemo uzajamnom poštovanju i uzajamnom kajanju", rekao je te dodao kako ne bi želio da Jasenovac bude mjesto gdje neki lošu prošlost žele pretvoriti u dobru budućnost. "To ne može biti i to ne može može proći", kazao je Pupovac.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, nazočivši komemoraciji u Jasenovcu, za Hinu je rekao da "Hrvatska na ovom mjestu mora biti jedinstvena, a ne podijeljena". Smatra kako je aktualna vlast morala s preživjelima i s rodbinom žrtava zajedno sjesti i dogovoriti se te poslati poruku da avetima prošlosti u Hrvatskoj više nema mjesta. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju