Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na dan nepušenja spirometrija za građane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski dan nepušenja - dan bez dima su zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje i Poliklinika za bolesti dišnog sustava obilježili besplatnim mjerenjem plućnog kapaciteta - spirometrijom za građane, prvenstveno pušače

Zagrepčani su od 10 do 13 sati na Cvjetnom trgu mogli izmjeriti plućni kapacitet, ugljični monoksid u izdahnutom zraku pušača te krvni tlak i saturaciju kisika u krvi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako se riješiti cigarete? Svjetski dan nepušenja: Gotovo 6 milijuna ljudi godišnje umire zbog pušenja Slika nije dostupna Prkose statistikama VIDEO Jedini hrvatski razred nepušača!

"Željeli smo građanima omogućiti da naprave spirometriju koja je jedan od osnovnih parametara za otkrivanje bolesti dišnih putova", kazala je ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava Alma Rožman.

Istaknula je da bi svaki pušač stariji od 40 godina jednom godišnje trebao napraviti spirometriju radi praćenja tijeka patološkog pada plućne funkcije i poduzimanja mjera za sprečavanje plućne bolesti koja bi se razvila u roku godinu - dvije od pada plućne funkcije.

Hrvatski dan nepušenja obilježava se od 2003. godine, a cilj mu je podsjetiti javnost na važnost nepušenja.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj puši svaki četvrti stanovnik, a
istraživanja javnog zdravlja zadnjih godina ukazuju da pušiti počinju već djeca u osnovnoj školi, sa 9 ili 10 godina.

"Pušenje je najveći ubojica svjetske populacije - pokazalo se da pušači sve ranije obolijevaju i od plućnih i od kardiovaskularnih bolesti", upozorila je Rožman.

Po njezinu mišljenju, javnozdravstvene akcije možda potaknu nekog pušača da razmisli o prestanku pušenja, ali neće se napraviti puno dok se ne usvoji zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima.

"Duhanski dim sadrži 4.000 otrovnih supstanci i pravo je pušača da ih inhaliraju kod svoje kuće, ali se ne smije dozvoliti da nepušači moraju bježati iz javnih prostora kako i oni ne bi udisali te otrove", naglašava Rožman.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene