Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROVJERENO OBJAVILO SNIMKU

Akademsko vijeće donijelo odluku o profesoru koji je brutalno vrijeđao i urlao na studente

Aktualno Galerija Prosvjed studenata ADU-a - 6 Prosvjed studenata ADU-a - 6 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX Prosvjed studenata ADU-a - 2 Prosvjed studenata ADU-a - 2 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX Prosvjed studenata ADU-a - 1 Prosvjed studenata ADU-a - 1 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX +0 Prosvjed studenata ADU-a - 4 Galerija 1/4 >>
Akademsko vijeće izglasalo je nepovjerenje profesoru Ozrenu Prohiću za rad na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU), a Davor Švaić, koji je ponudio mandat na raspolaganje, ostaje dekan, izvijestile su studentice koje su bile na zatvorenom sastanku Akademskog vijeća ADU-a u utorak.

Akademsko vijeće izrazilo je stav da "Prohić ne treba biti u radu sa studentima, ni u radu bilo koje druge službe na Akademiji", rekla je organizatorica prosvjeda koji se održao u ponedjeljak, apsolventica ADU Karla Jelić, po završetku sastanka.

"Profesor Prohić maknut je iz rada sa studentima i rada na akademiji unutar i van nastave. Dekan je obećao da će ga maknuti, no tek ćemo saznati u kojoj pravnoj formi. Akademsko vijeće mu je izglasalo nepovjerenje", kazala je. Dekan je, dodala je, dobio povjerenje da nastavi mijenjati sustav.

Izrazila je zadovoljstvo rezultatom sjednice, ističući da je ovo "dobar korak naprijed u birokratskoj borbi i promjeni sustava", no da je suspenziju Prohića Švaić spomenuo "usputno", te će se o tome raspravljati na sljedećem Akademskom vijeću.

Istaknula je da se Prohić ispričao za svoje ponašanje, no dodala da je "jedina isprika koju Prohić može ponuditi njegova ostavka", što je i stav studenata koji su prisustvovali vijeću.

Ostavku dekana tražili su studenti ADU na prosvjedu u ponedjeljak, zbog toga što je vratio profesora Prohića na nastavu usprkos optužbama za seksualno i psihičko uznemiravanje. Zbog istoga poteza Povjerenstvo za zaprimanje prijava ranije je dalo otkaz.

Prohić je od 1999. zaprimio sedam prijava za seksualno i psihičko zlostavljanje studenata, no usprkos suspenziji, dekan ADU Švaić vratio ga je na nastavu, s obrazloženjem da nema pravne osnove za suspenziju.

"Općinsko državno odvjetništvo reklo je da nema osnove za pokretanje daljnjeg postupka. Nakon toga, nismo ga mogli držati u suspenziji. Držali smo se procedure, ovo nije moje osobno stajalište. Na plaći smo ga ostavili uz diskrecijsko pravo, uz presumpciju nevinosti", kazao je dekan u ponedjeljak.

Prosvjednici su u ponedjeljak pustili 20-minutnu snimku profesora Prohića koja datira iz 2017., u kojoj otvoreno vrijeđa studenticu, vičući da je njezin rad "škandalozan", psujući i udarajući po stolu, uz emotivne ucjene i prijeteći prijavom Etičkome povjerenstvu.

Sastanku u utorak prisustvovao je Prohić, Akademsko vijeće te studenti ADU. Švaić nije davao izjave po završetku sastanka, kao ni Prohić, koji je otišao prije kraja sastanka.

Priopćenje ADU-a

Akademija dramske umjetnosti oglasila se priopćenjem u kojem se osvrnula na izvanrednu sjednicu Akademijskog vijeće povodom nedavnih objava u medijima, a vezano na neetično postupanje pojedinih nastavnika Akademije.

"Odlukom Vijeća dogovoreno je da Uprava Akademije u što kraćem roku donese odluke kojima će se značajno ubrzati i pojednostaviti dosadašnja procedura prijave neetičnog ponašanja zaposlenika Akademije. Između ostaloga to će značiti i izradu obveznog Kodeksa ponašanja.

Vijeće je većinom glasova izglasalo ponovno povjerenje dekanu prof. art. Davoru Švaiću, koji je prethodno svoj mandat stavio na raspolaganje. Dekan ovu dužnost obnaša od listopada 2021. godine.

Kao nenajavljena točka dnevnog reda, a na izričit prijedlog Akademskog vijeća, uvršteno je izglasavanje nepovjerenja profesoru Ozrenu Prohiću. Nepovjerenje se odnosilo na isključivanje prof. Prohića iz izravnog rada u nastavi, ali i isključivanje iz radnog kolektiva Akademije. Nepovjerenje je izglasano s velikom većinom glasova.

Uprava je prihvatila sve zaključke Akademskog vijeća te se obvezala nastaviti s promjenom institucionalne kulture i nulte stope tolerancije na nasilje. Po ovom pitanju, a za vrijeme izvršnog razdoblja provedbe dogovorenih planova, Uprava neće davati priopćenja za medije.

S ciljem uspostave kvalitetne atmosfere studentskog rada, ali i osjećaja sigurnost na studijskim programima, Uprava ponovno poziva sve koji su iskusili neetično i nasilno ponašanje do kontaktiraju Akademiju i podnesu prijavu.

Akademija i njezino cjelokupno osoblje neće posustati u izgradnji nove kulture za uvažavanja i potporu svojih studenata", piše u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene