Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijera novog ministra

Plenković: "Beroš i ja jutros smo posjetili Banožića"

Premijer Andrej Plenković okupio je ministre na redovitoj sjednici Vlade na kojoj prvi put kao novi ministar obrane i potpredsjednik Vlade sudjeluje Ivan Anušić, koji je jutros potvrđen u Saboru.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković kazao je da je jutros bio u Osijeku s ministrom zdravstva Vilijem Berošem te posjetio bivšeg ministra Marija Banožića: "On je i dalje u teškom stanju, ali se oporavlja. Želimo mu brz oporavak."

Premijer je još jednom izrazio sućut obitelji preminulog Gorana Šarića.

Nekoliko sati prije nego što će sjesti među stranačke drugare kao njihov kolega Ivana Anušića Sabor je potvrdio za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade, a on je potom položio prisegu da će dužnost obnašati savjesno i časno uz poštivanje zakona i Ustava.

Anušić je na novoj dužnosti naslijedio Marija Banožića, koji je s čelnog mjesta ministarstva razriješen zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba.

Plenković je zahvalio Anušiću jer je prihvatio funkciju i dodao da je siguran da će Anušić pridonijeti radu Vlade i na najbolji način voditi MORH.

"Svima zahvaljujem na potpori i čestitkama", rekao je novi ministar, koji je imao premijerni nastup na sjednici s obzirom na to da je Vlada usvojila niz odluka vezanih za sudjelovanje hrvatskih vojnika u međunarodnim misijama i operacijama.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić Kadrovska premetaljka Grbin: ''Anušiću treba dati godišnju nagradu za skidanje gaća", Anušić: "Ja sam timski igrač"

Osvrnuo se i na zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković: "Odbili smo sve navode oporbe i pokazali sve što radimo u suzbijanju svinjske kuge.

Opetovao je da za afričku svinjsku kugu nema cjepiva ni lijeka: "Epidemija se smiruje. Vlada je pripremila još mjera kojima će se nadoknaditi štetu."

Komentirao je i jesenske gospodarske prognoze Europske komisije te potvrdio očekivanja da će Hrvatska biti među članicama s najvećim rastom BDP-a. Plenković je rekao kako i EK i agencije za kreditni rejting naglašavaju da je smanjenje javnog duga u BDP-u dobar korak. Brži rast EK predviđa samo Malti: "Želimo kvalitetno nastaviti apsorbirati europske fondove koji su nam na raspolaganju."

Plenković se osvrnuo i na upis trezorskih zapisa, koji su prvi put ponuđeni i građanima. "Zadnje informacije su da je do danas u 11 sati uplaćeno 492 milijuna eura, oko 24.000 građana sudjelovalo je u ovom procesu. Riječ je o još jednom važnom projektu kojim građanima nudimo način da ulože novac i iskažu povjerenje prema državi."

"Vukovar pripada Vukovarcima, ali i cijeloj Hrvatskoj i hrvatskom narodu"

Uoči još jedne obljetnice vukovarske tragedije Plenković je istaknuo da treba ukloniti sve pokušaje podjela: "Vukovar je za sve simbol otpora i svjetionik slobode. Vukovar treba biti mjesto zajedništva, a ne pogubnih podjela. Mjesto pijeteta, a ne nedostojnog huškanja. Mjesto dostojanstva, a ne politikantstva. Mjesto nacionalnog jedinstva, a ne lokalnog svojatanja. To govorim uz osudu onih koji su se pokazali nedoraslim političarima pa žele na račun Vukovara raditi profiliranje svojih političkih stranaka."

"Želim da obilježavanje Dana sjećanja prođe u duhu dostojanstva i zajedništva, a da politički ekshibicionisti svoje političke poteze ostave za neke druge dane kada im se to može tolerirati", kazao je premijer.

Hrvatska će donirati još milijun eura humanitarne pomoći za pojas Gaze, najavio je Plenković, a riječ je o drugoj donaciji Vlade nakon prve u iznosu od 250.000 eura.

Plenković je izrazio sućut obitelji Marka Mišića, hrvatskog povratnika u BiH koji je umro od posljedica brutalnog premlaćivanja: "Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da najoštrije kazne počinitelje toga zločina."

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Upozorio predstavnike medija VIDEO Zelenski najavio rat na Balkanu: "Rusija će se pobrinuti da jedna zemlja zarati s drugom"

Raste nacionalna naknada za starije, a sve sudske odluke javno će se objavljivati

Vlada je u Sabor uputila i Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe kojim se, uz ostalo, predlaže podizanje iznosa nacionalne naknade na 150 eura od 1. siječnja iduće godine, a olakšavaju se i kriteriji za njezino ostvarivanje.

Sve sudske odluke morat će ubuduće biti javno objavljene na posebnoj mrežnoj stranici, uz prethodnu anonimizaciju i poštivanje pravila o zaštiti osobnih podataka, previđeno je izmjenama i dopunama Zakona o sudovima koji je Vlada poslala u Sabor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene