Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S godinama sve manje šansi

Muška neplodnost u porastu: ''Svjetske zvijezde daju lažnu nadu ljudima''

Raste broj rođene djece koja su začeta medicinski potpomognutom oplodnjom. Najveći udio rodilja u Hrvatskoj je u dobi između 30. i 34. godine. Dob utječe na plodnost, ali tu je i niz drugih faktora.

Je li neplodnost jednako česta i kod muškaraca i kod žena? Stručnjaci kažu kako godine idu, tako postaje sve teže začeti. Petrova bolnica u Zagrebu ima najbolje rezultate po pitanju medicinski potpomognute oplodnje.

''Šanse s godinama opadaju. Do 35. govorimo o 38 posto (stopa živorođene djece po embriotransferu), od 35.-39. godine već pada na 27 posto, a iza 40. godine - do 15 posto, najviše 20'', pojasnila je voditeljica odjela za kliničku embriologiju Nina Gelo u Dnevniku Nove TV.

Neplodnost je podjednaka kod žena i muškaraca. ''U zadnje vrijeme je u porastu muška neplodnost. Nakon 42. godine drastično pada koncentracija i pokretljivost'', istaknula je Gelo.

DNA oštećenja su najteža, a nisu vidljiva. ''Mogu uzrokovati spontane pobačaje. Stres, pušenje, debljina i lijekovi negativno utječu na mušku plodnost'', pojasnila je Gelo. Dodaje da su postupci potpomognute oplodnje jedini načini liječenja neplodnosti.

Pročitajte i ovo Leonarda Lončar sasvim iskreno Leonarda Lončar i Leona Paraminski progovorile o tabu temi potpomognute oplodnje, inovativna tehnologija je ostvarenje sna roditelja!

Pročitajte i ovo Bojan Polić ZA DNEVNIK NOVE TV Eminentni hrvatski imunolog: "Nisam za uvođenje obveznog cijepljenja, ali jesam za upotrebu COVID potvrda kao alata za prevenciju širenja bolesti"

Svjetske zvijezde, nakon 40. godine daju lažnu nadu ljudima. ''Taj trend ne bih pozdravila. Najčešće ljudi ne znaju da su to donirane jajne stanice mladih žena ili surogat majke koje su u Americi dosta česte'', zaključila je Gelo.

Više o medicinski potpomognutoj oplodnji pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene