Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska podrška

Odličan demografski potez: Nekoliko hrvatskih općina i gradova sufinancira potpomognutu oplodnju

Aktualno Galerija Makarska - Ilustracija - 1 Makarska - Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zoran Paunović Zoran Paunović Foto: DNEVNIK.hr Umjetna oplodnja - 6 Umjetna oplodnja - 6 Foto: DNEVNIK.hr Umjetna oplodnja - 5 Umjetna oplodnja - 5 Foto: DNEVNIK.hr +4 Umjetna oplodnja - 4 Galerija 1/9 >>
U više gradova i općina u sklopu demografskih mjera planira se pomoći parovima koji imaju problema s neplodnošću. Prema procjenama, njih je više od 17 posto. Proces medicinski potpomognute oplodnje stresan je, ali i financijski iscrpljujuć.

Više od 80.000 hrvatskih parova prolazi iscrpljujući postupak potpomognute oplodnje da bi čuli plač bebe, pa je u Makarskoj sufinaciraju i onima koji više nisu kandidati u javnim bolnicama. ''Mi smo odlučili, zapravo, da tu dobnu granicu koju je HZZ na neki način postavio i ima određeni broj puta koliko možete, da kod nas toga nema. Dakle, vi sada i ako imate 42 godine i više, možete dobiti od nas sredstva'', pojasnio je gradonačelnik Zoran Paunović.

Osigurali su po sedam i pol tisuća kuna za dvadeset parova iduće godine. ''Svakako je pozitivno da grad bilo kako pomaže mladima'', smatra jedan od stanovnika.

Postupak je ovo kojim se postižu sve bolji rezultati, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan. ''Došlo je do napretka u svim dijelovima ovog postupka. Znaci ginekološki, embriološki gledano, napredak je ogroman. Danas je uspješnost, ako gledate parove u idealnim godinama, ne mogu reći sto posto jer ništa nije sto posto, ali ogromna'', pojašnjava liječnik Pavle Romac.

Među velikim gradovima Osijek je jedini koji se odlučio na ovakav potez. ''U 2022. godini smo izdvojili 500 tisuća kuna za tu stavku'', rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Pročitajte i ovo Unicefova Mliječna staza - 5 Zabrinjavajuće izvješće "Pandemija virusa COVID-19 najteža kriza u povijesti - alarmantan broj gladne, zlostavljane i siromašne djece"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otvara se savjetovanje Grad Zagreb namjerava smanjiti naknade za novorođenčad: Za svako dijete jednak iznos?

Demografska je to mjera koju nude i manje općine. U Bolu na Braču nove bebe tako iščekuju još od 2004. godine. ''Unatrag desetak godina imali smo desetak parova koji su podnijeli takav zahtjev, neki jednom, neki dva i tri puta'', rekla je načelnica općine Bol Katarina Marčić.

''Ja sam isto u tim godinama, tridesete, sve se bojiš hoćeš li moći ili nećeš. Ali kad imaš te podrške, onda je lakše'', smatra Stefani. Jer parovima je u takvom postupku briga o financijama zadnje što im treba.

Više o potpomognutoj oplodnji pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene