Policijski automobil, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Policijski automobil, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Nakon provedenih izvida, ako su utvrđeni elementi kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti, nadležnom državnom odvjetništvu podnosi se kaznena prijava, a ako nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, kao što je slučaj s prometnom nesrećom u kojoj je sudjelovala ministrica Žalac, dostavlja se Izvješće, poručili su iz MUP-a.


Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je priopćenje u kojem opisuju proceduru po kojoj postupaju policijski službenici u slučajevima prometnih nesreća u kojoj su smrtno stradale ili su teško ozlijeđene osobe.

Vezani članci Policijski očevid (Foto: Arhiva/Pixsell,Ivica Galovic) Teška nesreća u Zadru: Vozač (71) naletio na dvije tinejdžerice na pješačkom prijelazu, teško su ozlijeđene Policija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Teška prometna nesreća kod Garešnice: U naletu automobila poginuo pješak

Među ostalim, naglašavaju i da u slučaju ministrice Gabrijele Žalac koja je, podsjetimo, u subotu u Vinkovcima automobilom naletjela na djevojčicu teško je ozlijedivši, nije bilo kaznenog djela.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti.

Zbog mnogobrojnih medijskih upita i točnog izvješćivanja javnosti dajemo sljedeće pojašnjenje:

U slučaju saznanja da je došlo do prometne nesreće u kojoj ima smrtno stradalih ili teško ozlijeđenih osoba, policijski službenici izlaze na mjesto događaja i žurno poduzimaju sve radnje koje ne trpe odgodu (pružaju pomoć unesrećenim, pozivaju Hitnu medicinsku pomoć, vatrogasce i slično) te pristupaju provođenju očevida prometne nesreće.

Ukoliko dođu do saznanja da je u prometnoj nesreći osoba smrtno stradala ili je zadobila teške tjelesne ozljede, o prometnoj se nesreći obavještava nadležno državno odvjetništvo koje potom ili prepušta obavljanje očevida policijskim službenicima ili preuzima rukovođenje očevidom te se očevid obavlja uz stručnu pomoć policijskih službenika.

Nakon provedenih izvida, ukoliko su utvrđeni elementi kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti, nadležnom državnom odvjetništvu se podnosi kaznena prijava, a ukoliko nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, kao što je slučaj s prometnom nesrećom u kojoj je sudjelovala ministrica Žalac, dostavlja se Izvješće.

U Izvješću se dostavljaju sve činjenice i okolnosti koje su utvrđene tijekom obavljanja očevida te se navode druge radnje koje su poduzete (razgovori sa svjedocima, sudionicima i drugo).

Nadležno državno odvjetništvo na temelju dostavljenog ili nalaže daljnje poduzimanje mjera i radnji ili donosi državno-odvjetničku meritornu odluku za konkretni slučaj.

Državno odvjetništvo može naložiti provođenje daljnjih izvida ili izvođenje nekih dokaznih radnji.

Ukoliko je sudionicima prometne nesreće utvrđen određeni prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prekršaj se sankcionira.