Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Cilj ove vlade je da Hrvatska bude zemlja starih ljudi i jeftine radne snage u kojoj će radnici biti obespravljeni', rekao je Mrsić.


SDP-ov saborski zastupnik Mirando Mrsić ponovno je kritizirao namjeru Vlade da fleksibilizira uvoz jeftine radne snage u situaciji kada je u Hrvatskoj 240.000 nezaposlenih, a sve više mladih u potrazi za poslom odlazi u inozemstvo.

Vezani članci Ilustracija Lavina komentara na oglas za posao u konobi: "Prijateljica specijalizantica zarađuje manje od moje pomoćne radnice" Uživaju na poslu Raskomotile se na radnom mjestu i zagolicale maštu gledatelja

U Hrvatskoj ima dovoljno radne snage u svim sektorima ukoliko se radnicima osiguraju dobre plaće i uvjeti rada, poručio je Mrsić na konferenciji za novinare na kojoj je prozvao Vladu da pogoduje poslodavcima za uvoz jeftine radne snage iz zemalja u okruženju koje nisu članice EU-a.

Mrsić se obrušio na tvrdnje o nedostatku sezonskih radnika u trgovini i turizmu iznesene na nedavnome sastanku ministara Nade Šikić i Antona Klimana s poslodavcima te ustvrdio kako Hrvatska ima dovoljno radne snage u svim sektorima, ali uz osiguranje pristojnih uvjeta.

Simptomatičnim je ocijenio da se traži uvoz radne snage za ona područja "gdje smo svjesni da se svaki dan krše radnička prava - u građevinarstvu, turizmu i trgovini.

Zapošljavanje u Hrvatskoj: Poslodavci sve teže nalaze domaće radnike

To, kaže, pokazuje i izvješće inspektorata za 2015. godinu u kojemu je jasno ukazano da u tim područjima ima najviše neisplata plaća, kršenja ljudskih i radničkih prava, da je inspektorat u njima imao najviše postupaka i odredio najviše kazni.

"Umjesto da sredimo situaciju u tom području i omogućimo našim nezaposlenima da imaju pristojnu plaću i osiguran smještaj u sezoni, mi njih na ovaj način tjeramo izvan Hrvatske da potraže to isto u zemljama EU-a koje će ih bolje platiti i osigurati bolje uvjete rada. Umjesto da se pozabavi tim problemom i zaustavi egzodus hrvatskih građana, ova Vlada pogoduje kapitalu i poslodavcima", ocijenio je Mrsić.

Ponovno je osudio i nedavnu vladinu odluku o povećanju kvote za zapošljavanje stranih radnika za koju je rekao da ima za cilj pritisak na saborske zastupnike da usvoje Zakon o strancima, a koji je već u saborskoj proceduri. Njime bi se, kaže, potpuno otvorilo hrvatsko tržište rada i fleksibilizirao uvoz jeftine radne snage i smanjila cijena rada u Hrvatskoj, uz još veće osiromašenje hrvatskih radnika.

Nadbiskup Đuro Hranić: Mladi u inozemstvo odlaze i zbog pomodarstva

Cilj ove vlade je da Hrvatska bude zemlja starih ljudi, jeftine radne snage u kojoj će radnici biti obespravljeni, ustvrdio je Mrsić.

Poslodavcima je poručio kako je vrijeme da preuzmu na sebe odgovornost umjesto da stalno kukaju, te da u sezoni omoguće hrvatskim građanima status "stalnog sezonca".

Bivša vlada omogućila je subvencije i nove načine zapošljavanja zahvaljujući kojima je zaposlen velik broj mladih ljudi, rekao je te prozvao aktualnu vlast da nije nastavila provoditi mjere za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih, niti donijela mjere za lakše zapošljavanje građana starije dobi.

To bi učinila vlada koja je odgovorna prema svojim sugrađanima umjesto da problem rješava tako da otvara tržište jeftinoj radnoj snazi, rekao je Mrsić te poručio da je uvoz jeftine radne snage još jedan primjer da "ovo nije Vlada građana RH nego vlada kapitala koja neće donijeti dobro građanima". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju