Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve dionice i imovina HEP-a stavili bi se u za tu svrhu osnovano poduzeće, a obveznice bi se ponudile investitorima.


Vlada je osnovala poseban savjet za pregovore s MOL-om oko mogućeg otkupa MOL-ovih dionica Ine. Vodit će ga premijer Andrej Plenković, a u savjetu će sjediti još šest ministara. U savjetu će se razgovarati o najboljem modelu, pripremati i provoditi operacija otkupa dionica te tražiti najučinkovitiji način financiranja otkupa dionica. Premijeru je i dalje najbolji model otkupa prodajom dijela dionica HEP-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Grbin: Privatizacija HEP-a zbog nacionalizacije Ine neprihvatljiva za SDP Slika nije dostupna POBUNA RADNIKA Najavljeni štrajkovi i javni prosvjedi ako HEP bude poslužio za financiranje otkupa Ine

Most je iznio svoj prijedlog kako Hrvatska može otkupiti dionice Ine bez privatizacije HEP-a. Rješenje vide u izdavanju obveznica. Sve dionice i imovina HEP-a stavili bi se u za tu svrhu osnovano poduzeće, a obveznice bi se ponudile investitorima. Iz oporbe kažu da u predloženom modelu ima mnogo nejasnoća te kako će se njime prije ili kasnije povećati javni dug. U vladi također ne žele model koji povećava javni dug.

"To je model koji osigurava da se prije mogu skupiti sredstva koja su točno dostatna za taj pothvat otkupa, znači ne moramo špekulirati da li se radi o 25 posto HEP-a ili više ili manje", kazao je Tomislav Panenić (Most).

"Taj je model zasad dosta maglovit. Dakle osniva se nekakva državna tvrtka, ne zna se s kojom imovinom da bi uopće ta tvrtka bila potentna da se zaduži putem obveznica", istaknuo je Branko Grčić (SDP).

Ministar financija Zdravko Marić kazao je: "Ne bih komentirao s obzirom da nisam upoznat sa svim detaljima, ali apostrofirat ću da je meni kao ministru financija u tim transakcijama najbitnije da ne utječu na javni dug".