Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bojao se neprijateljskog preuzimanja

Tajni izvještaj: Mađari razotkrili ulogu Polančeca?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec ponovno je u središtu pozornosti, a povod je i dalje Podravka, samo što je ovog puta u čitavu priču umješan i MOL i Ina.

Polančec je, naime, predao Inu MOL-u, u zamjenu za 34,2 milijuna eura kredita, kojim je financirana kupnja 10,6 posto dionica Podravke, piše Jutarnji list. Polančec je od MOL-a zatražio pomoć, a posao su finalizirali tadašnji predsjednik Uprave Podravke Zdravko šestak i bivši član Uprave za financije Josip Pavlović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USKOK objavio Istraga protiv Hernadija u Hrvatskoj i dalje traje Slika nije dostupna Rezultati poslani Bajiću Slučaj Ina-MOL: Mađari dovršili istragu, Sanader nije primio mito od MOL-a

Takva saznanja dolaze iz izvora bliskih istražnim organima u Mađarskoj, piše Jutarnji, koji su na zahtjev DORH-a proveli istragu, tražeći očitovanja od vodstva MOL-a i OTP banke. Istrazi je prethodila i izjava it OTP banke, kako Podravka dionicama Ine može vratiti 34,2 milijuna kredita. Iako je Polančec dosad tvrdio kako nije sudjelovao u nikakvim pregovorima o dionicama Podravke, niti da je o tome išta znao, istraga u Mađarskoj dovela je baš do njega.

'Nakon što je hrvatska Vlada prihvatila promjene u korporativnoj upravljačkoj strukturi Ine, počeli su pregovori (o kreditu OTP-a, op. autora) u veljači 2009. godine', stoji navedeno u istražnim dokumentima mađarskih istražitelja. Te promjene su značile većinska upravljačka prava MOL-u u Ini, iako ta tvrtka nije bila vlasnik većinskog paketa dionica Ine, tvrdi Jutarnji.

Navodi se i kako je Polančec od Uprave MOL-a zatražio podjelu iskustava s Podravkom u vezi s neprijateljskim preuzimanjem, odnosno obranom od istog. 'MOL-ovi su savjetnici s međunarodnim odvjetnicima proveli due dilligence u Podravki i predložili rješenja za refinanciranje Merrill Lynchova kredita iz srpnja 2007. kojim je Fima Ami, tvrtka kći varaždinske Fime registrirana na Malti, kupila 10,6 posto Podravkinih dionica', navedeno je u istražnim dokumentima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene