Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje zbog plaća

MMF pohvalio napredak, ali apelira na veće ciljeve. Plenković: "Izvješće je pozitivno"

Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr)
Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Međunarodni monetarni fond, čija je misija završila još jedan posjet Hrvatskoj, objavio je svoje preporuke Vladi.

MMF hvali gospodarski napredak u posljednjih pet godina, ali ističu kako su nužni veći ciljevi ako se želi smanjiti zaostajanje u životnom standardu za prosjekom Europske unije.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj

Jedna preporuka ipak nije baš u korist hrvatskih građana i poduzetnika, naime MMF kaže da Vlada ne bi trebala više smanjivati poreze niti dizati plaće da ne bi ostala bez novca potrebnog za vraćanje dugova, odnosno smanjivanje javnog duga.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je da treba gledati kako fiskalna politika u još većoj mjeri može dati dodatni doprinos gospodarskom rastu, da se preporuke MMF-a uzimaju u obzir, no kako se u poreznoj politici poduzimaju one mjere koje se smatraju trenutno najboljima.

"Naravno da mi uvijek uzimamo u obzir preporuke i Europske komisije i MMF-a, ali dozvolite da gospodarsku i ekonomsku politiku što se tiče fiskusa poreznog dijela, imamo svoju ingerenciju.

Uzimamo sve u razmatranje, ali u konačnici ono što smatramo da je najbolje to ćemo i poduzimati zato i jesmo napravili u ova 4 kruga to što jesmo", napominje Marić.

Premijer Andrej Plenković je ocijenio da je najnovije izvješće Misije MMF-a pozitivno te kako su sugestije MMF-a o većoj produktivnosti, smanjenju siromaštva i nastavku reformi ono što i Vlada želi te radi.

"Ovo je Vlada koja je rasteretila poduzetnike i građane za 9 milijardi kuna u našem mandatu. 2,7 milijardi administrativnog rasterećenja. Brojni iskoraci prema neoporezivim primicima, osobni odbitak. Napravila iskorak i u decentralizaciji", izjavio je premijer Andrej Plenković. (D.Š/M.T./Hina)

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene