Međunarodni monetarni fond, čija je misija završila još jedan posjet Hrvatskoj, objavio je svoje preporuke Vladi.

Galerija


MMF hvali gospodarski napredak u posljednjih pet godina, ali ističu kako su nužni veći ciljevi ako se želi smanjiti zaostajanje u životnom standardu za prosjekom Europske unije.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''Ograničit ćemo cijenu benzina i dizela'' Ministar Josip Aladrović Aladrović nakon sjednice GSV-a: "Jedna od kratkoročnih mjera je i povećanje minimalne plaće"

Jedna preporuka ipak nije baš u korist hrvatskih građana i poduzetnika, naime MMF kaže da Vlada ne bi trebala više smanjivati poreze niti dizati plaće da ne bi ostala bez novca potrebnog za vraćanje dugova, odnosno smanjivanje javnog duga.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je da treba gledati kako fiskalna politika u još većoj mjeri može dati dodatni doprinos gospodarskom rastu, da se preporuke MMF-a uzimaju u obzir, no kako se u poreznoj politici poduzimaju one mjere koje se smatraju trenutno najboljima.

"Naravno da mi uvijek uzimamo u obzir preporuke i Europske komisije i MMF-a, ali dozvolite da gospodarsku i ekonomsku politiku što se tiče fiskusa poreznog dijela, imamo svoju ingerenciju.

Uzimamo sve u razmatranje, ali u konačnici ono što smatramo da je najbolje to ćemo i poduzimati zato i jesmo napravili u ova 4 kruga to što jesmo", napominje Marić.

Premijer Andrej Plenković je ocijenio da je najnovije izvješće Misije MMF-a pozitivno te kako su sugestije MMF-a o većoj produktivnosti, smanjenju siromaštva i nastavku reformi ono što i Vlada želi te radi.

"Ovo je Vlada koja je rasteretila poduzetnike i građane za 9 milijardi kuna u našem mandatu. 2,7 milijardi administrativnog rasterećenja. Brojni iskoraci prema neoporezivim primicima, osobni odbitak. Napravila iskorak i u decentralizaciji", izjavio je premijer Andrej Plenković. (D.Š/M.T./Hina)

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju