Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz MMF-a upozoravaju kako će bez reformi doći do usporavanja gospodarskog rasta.


U završnom izvješću misije Međunarodnog monetarnog fonda nakon posjeta Hrvatskoj navodi se kako se ove godine očekuje rast hrvatskog gospodarstva od 2,8 posto, ali će zato rast u srednjoročnom razdoblju usporavati prema 2 posto ako se ne provedu znatne strukturne reforme.

Vezani članci Kina (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Velike promjene na svjetskom poretku: Kina uskoro postaje najveća svjetska ekonomija? Slika nije dostupna U prvom tromjesečju hrvatski BDP porastao više od 2 posto?

"Hrvatskom gospodarskom rastu i nadalje doprinose rekordno visoka turistička aktivnost, solidan robni izvoz i snažna domaća potrošnja. Očekuje se da će rast u 2018. ostati na razini od približno 2,8 posto i da će se zatim u srednjoročnom razdoblju postupno usporavati do 2 posto ako se ne provedu znatne strukturne reforme. Iako se smanjuje, nezaposlenost je i nadalje visoka, približno 10 posto. To naglašava potrebu za strukturnim reformama kako bi se unaprijedilo poslovno okružje, čime bi se potaknuo rast i otvorilo više novih radnih mjesta. Predviđa se da će inflacija u srednjoročnom razdoblju ostati u rasponu od 1,5 do 2 posto. Zahvaljujući dobrim prihodima od turizma nastavit će se bilježiti znatan višak na vanjskoj poziciji, unatoč rastu uvoza", navodi se u izvješću.

Cjelokupno izvješće pročitajte u nastavku.

h-izjava-nakon-posjeta-mmf-23-5-18 by Anonymous badE1H6 on Scribd