Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riječki heroji

Otišli su u Petrinju odmah nakon potresa, a tamo su i danas: "Veći je problem napraviti selekciju tko neće ići nego tko bi htio otići..."

Aktualno Galerija Vatrogasci saniraju štetu nakon potresa u Banovini - 3 Vatrogasci saniraju štetu nakon potresa u Banovini - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vatrogasci saniraju štetu nakon potresa u Banovini - 2 Vatrogasci saniraju štetu nakon potresa u Banovini - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vatrogasac sanira šteta nakon potresa u Banovini Vatrogasac sanira šteta nakon potresa u Banovini Foto: DNEVNIK.hr Vatrogasci saniraju štetu nakon potresa u Banovini - 1 Vatrogasci saniraju štetu nakon potresa u Banovini - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Damir Mlinac, operativni dežurni Javne vatrogasne postaje Rijeka Galerija 1/5 >>
U manje od mjesec dana na području Banovine vatrogasci su odradili više od 11 tisuća intervencija. Na terenu je bilo gotovo 10 tisuća vatrogasaca s više od dvije i pol tisuće vatrogasnih vozila. Među prvima nakon potresa u Sisačko-moslavačku županiju stigli su riječki vatrogasci.

Prošlo je 27 dana od potresa, a na petrinjskim ulicama riječki vatrogasci pomažu stanovnicima čije su kuće stradale u potresu. ''Želja svih vatrogasaca dolje unutar javne postrojbe je vrlo velika, da izađu na teren, da dođu dati svoj doprinos u ovoj nesreći koja je snašla ovaj kraj. Veći je problem napraviti selekciju tko neće ići nego tko bi htio otići'', rekao je Aleksandar Nemec, voditelj smjene iz JVP Rijeka.

Osim fizičke pomoći u saniranju ruševina, micanju dimnjaka, sanaciji krovova, već prvoga dana domaćim vatrogascima ali i svima koji su došli iz raznih dijelova Hrvatske velika je pomoć bila i riječko zapovjedno vozilo koje je osiguralo telefonske i radioveze na ovom dijelu Banovine.

Na svim vrstama pomoći Riječanima su zahvalni stanovnici Petrinje. Suradnjom s Riječanima oduševljeni su i pripadnici brojnih vatrogasnih postrojbi iz cijele Hrvatske.

''Svi smo zajedno, svi smo u istom, isti nam je cilj, nadopunjavamo se. Mi imamo dosta specijalista za visine, oni imaju strojeve, kamione i onda se nadopunjavamo, jedni drugima pomažemo'', zaključio je Hrvoje Šiletić, voditelj ronilačkog tima DVD Stupnik.

Gost Dnevnika Nove TV bio je Damir Mlinac, operativni dežurni Javne vatrogasne postaje Rijeka koji je istaknuo kako surađuju s Petrinjom već šest godina. ''Naši kolege ostaju na terenu do daljnjega'', istaknuo je Mlinac. Kazao je kako nije bilo ljudi koji nisu htjeli sudjelovati u sanaciji šteta u potresu na području Banovine. ''Svi su odmah, u prvi mah, htjeli ići, ali morali smo napraviti selekciju da bismo odmorili neke ljude'', izjavio je Mlinac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 3,5 po Richteru Novi potres na Banovini prestrašio Petrinjce: "Ovo je bilo zaista gadno"

Pročitajte i ovo Banovina s manje potresa, a još više problema - 2 Život na čekanju Za stanovnike Banovine povratak na staro nije ni blizu: "Sad bi trebao još neki kontejner da počnem kao 'normalno' živjeti"

Od poplave, prije šest godina, suradnja Rijeke i Petrinje ne prestaje. ''Nažalost, nakon poplave smo stalno s njima u kontaktu. Tako smo i sada dali sve naše snage na raspolaganje i ostajemo ovdje do daljnjega'', rekao je Mlinac. Kaže kako su još sedam do deset dana sigurno na terenu, a onda će se po potrebi izmijeniti timovi.

Vremenska prognoza ne ide u prilog stradalima. Kiša koja se lagano pretvara u snijeg otežavat će sanacije.

Više informacija možete pogledati u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene