Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obaramo rekorde

Mjesec ljubavi: U Hrvatsku u veljači uvezeno više od milijun svježe rezanih ruža, većina ih dolazi iz egzotičnih destinacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvoz ruža prošle je godine porastao s 330.000 eura u siječnju na 482.000 eura u veljači pa se sličan trend rasta očekuje i ove godine. Usporedimo li veljaču 2018. s veljačom prethodne godine, uvoz ruža porastao je za 11 posto, s 1,08 milijuna komada na 1,28 milijuna komada.

U 2017. je u Hrvatsku uvezeno 1555 tona rezanog cvijeća u vrijednosti 8,3 milijuna eura, što je u usporedbi s 2016. pad od 8 i pol posto. Podaci za prvih jedanaest mjeseci prošle godine pokazuju da je taj trend pada uvoza prekinut jer smo i bez podataka za prosinac u 2018. uvezli cvijeća vrijednog preko 9,1 milijun eura (1663 tone, odnosno 23,8 milijuna komada ruža).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Punig srca Prodavačicu i suputnike je ganuo do suza gestom koja vraća vjeru u ljude Slika nije dostupna Dan zaljubljenih I cvjećari spremno dočekali Valentinovo: Ruže na svakom koraku

U 2017. najviše cvijeća smo tradicionalno uvezli iz Nizozemske, Slovenije i Njemačke, a dominantno smo uvozili upravo svježe rezane ruže (563 tone vrijedne 3,4 milijuna eura) te rezano cvijeće i pupoljke prikladne za bukete (499 tona u vrijednosti od 2,8 milijuna eura). U prvih jedanaest mjeseci 2018. uvoz ruža porastao je na 4,3 milijuna eura (725 tona) i tako već nadmašio cijelu 2017.

Unatoč razvijenom uzgoju u Nizozemskoj, prema podacima Eurostata, Europska unija uveze deset puta više rezanih ruža nego što ih izveze. Većina cvijeća na tržište Europske unije stiže iz Kenije, Etiopije, Ekvadora i Kolumbije, pa je vrlo vjerojatno da se i u našim cvjećarnama mogu pronaći ruže iz tih egzotičnih destinacija, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene