Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srpski poduzetnik Željko Mitrović se ipak vratio u Hrvatsku, no samo kako bi riješio proces protiv njega, rekao je za Dnevnik Nove TV.


Rekli ste da više nikada nećete doći u Hrvatsku?

Rekao sa da neću doći kao turist i doći u Hrvatsku uživati i provoditi se, ali moram dolaziti zbog procesa koji su u tijeku i tu nema nikakvih dilema. Još uvijek vjerujem da će nezavisni organi u Hrvatskoj pregledati slučaj detaljno i shvatiti da sam bio u pravu.

Smatrate li da ste svoj medij iskoristili u vlastitu svrhu i slučaj zakonskih problema s Hrvatskom pretvorili u političko pitanje. Je li to etično?

Volim taj pojam etično, pogotovo jer se nekad sukobljava s normalnim ljudskim osobinama. Kad vam netko uđe u kuću i uhvati ženu za ruku i počne je izvlačiti, što ćete uraditi? Hoćete se potući ili pisati nekim organima? Normalna je ljudska osobina da se brani s onim što mu je na raspolaganju. Meni je na raspolaganju više sredstava, preko 15 planetarnih televizija, no postavlja se pitanje koliko je sličnih priča u Hrvatskoj zataškano. Rekao bih da se radi o mnogo više nego nepravdi, radi se o iživljavanju pojedinih organa Carine RH. A što bi vi radili da ste na mom mjestu?

Prije borbe za jahtu ste krenuli u borbu s Hrvatskom i zabranili ste sve hrvatsko na vašim televizijama?

Moram vas ispraviti i reći da ni jedna od tih mjera nije stupila na snagu. No kad se radi o sastavljanju programa zadržavamo potpuno pravo da to radimo u odnosu na niz okolnosti i niz subjektivnih i objektivnih faktora. Ako na mojim televizijama nema opere ili baleta to je stvar programske politike i ne bih u to miješao cijeli događaj. Cijelo vrijeme raspravljamo što će se dogoditi zbog ovog sukoba, no zapravo se ništa nije dogodilo. Ja u Beogradu nisam bio 20 dana i nema direktan utjecaj na ono što televizije objavljuju jer su nezavisne, ali vidio sam da se dosad nije emitiralo ništa što bi bilo zakonski sporno.

Ako je nešto problematično u prehrani koja se izvozi iz Hrvatske i pritom se to ne prodaje u Hrvatskoj i u Sloveniji, a u Srbiji imamo pritužbe građana na proizvod, da je zagađen i zatrovan, onda se to može shvatiti kao zaštita srpskih potrošača.

To što će u budućnosti meni biti fokus kao kategorija koja je bila izvan fokusa ne znači da je isključivo, to znači da sam se možda probudio nakon 10 godina različitih investicija u Hrvatsku. Meni su prijetili životom i bombu su mi bacali na televiziju zato što sam puštao hrvatske serije i glazbu te podržavao hrvatsku privredu. Zato imam i emocionalnu reakciju na ovo sve . Sve je krenulo ulaskom mog broda iz Crne Gore u Hrvatsku gdje su se sukobili skiper i hrvatski carinik gdje su se koristili prefiksi 'srpski'. Nisam odmah reagirao jer sam mislio da je to lokalni problem i nisam msilio da će u brzom roku krenuti u ovom pravcu. Pa odgovorite vi meni? Koliko brodova u prvoj marini ima s hrvatskom zastavom. Zar oni nemaju isti problem i zašto se koplje slomilo baš na meni?

Bi li isto postupili da se sve dogodilo u Cannesu, a ne u Hrvatskoj? A još niste ponudili nikakav dokaz da ste u pravu?

Identično bih postupio jer je u ljudskoj prirodi da se brani. No, ja sam i ponudio dokaze i na pravosudnim je organima da odluči i vjerujem da neće osjetiti nikakve pritiske oko svoje odluke. Ja sam uvjeren da sam u pravu i iza mene stoji dokumentacija.

Je li cijeli slučaj postao političko pitanje Srbije i Hrvatske?
Ne, znam , ali ću biti tužan ako ova stvar bude išla u pravcu u kojem ne bi trebala. Kao povrijeđen čovjek reagirao sam više emocionalno nego racionalno i najavio neke stvari koje nisam realizirao. Također postoji mnogo argumenata koje bi sasvim opravdale moju reakciju.

Vezani članci Srbija, policija EU i Srbija uzajamno priznale COVID potvrde: "Nastavljamo raditi zajedno na sigurnom otvaranju" Slika nije dostupna Mitrović dobio spor protiv Hrvatske: Dokazao sam bahat rad carinskih organa
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju