Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju za Dnevnik Nove TV

Mitrović: Normalno je da se čovjek brani svime što mu je na raspolaganju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpski poduzetnik Željko Mitrović se ipak vratio u Hrvatsku, no samo kako bi riješio proces protiv njega, rekao je za Dnevnik Nove TV.

Rekli ste da više nikada nećete doći u Hrvatsku?

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž"

Rekao sa da neću doći kao turist i doći u Hrvatsku uživati i provoditi se, ali moram dolaziti zbog procesa koji su u tijeku i tu nema nikakvih dilema. Još uvijek vjerujem da će nezavisni organi u Hrvatskoj pregledati slučaj detaljno i shvatiti da sam bio u pravu.

Smatrate li da ste svoj medij iskoristili u vlastitu svrhu i slučaj zakonskih problema s Hrvatskom pretvorili u političko pitanje. Je li to etično?

Volim taj pojam etično, pogotovo jer se nekad sukobljava s normalnim ljudskim osobinama. Kad vam netko uđe u kuću i uhvati ženu za ruku i počne je izvlačiti, što ćete uraditi? Hoćete se potući ili pisati nekim organima? Normalna je ljudska osobina da se brani s onim što mu je na raspolaganju. Meni je na raspolaganju više sredstava, preko 15 planetarnih televizija, no postavlja se pitanje koliko je sličnih priča u Hrvatskoj zataškano. Rekao bih da se radi o mnogo više nego nepravdi, radi se o iživljavanju pojedinih organa Carine RH. A što bi vi radili da ste na mom mjestu?

Prije borbe za jahtu ste krenuli u borbu s Hrvatskom i zabranili ste sve hrvatsko na vašim televizijama?

Moram vas ispraviti i reći da ni jedna od tih mjera nije stupila na snagu. No kad se radi o sastavljanju programa zadržavamo potpuno pravo da to radimo u odnosu na niz okolnosti i niz subjektivnih i objektivnih faktora. Ako na mojim televizijama nema opere ili baleta to je stvar programske politike i ne bih u to miješao cijeli događaj. Cijelo vrijeme raspravljamo što će se dogoditi zbog ovog sukoba, no zapravo se ništa nije dogodilo. Ja u Beogradu nisam bio 20 dana i nema direktan utjecaj na ono što televizije objavljuju jer su nezavisne, ali vidio sam da se dosad nije emitiralo ništa što bi bilo zakonski sporno.

Ako je nešto problematično u prehrani koja se izvozi iz Hrvatske i pritom se to ne prodaje u Hrvatskoj i u Sloveniji, a u Srbiji imamo pritužbe građana na proizvod, da je zagađen i zatrovan, onda se to može shvatiti kao zaštita srpskih potrošača.

To što će u budućnosti meni biti fokus kao kategorija koja je bila izvan fokusa ne znači da je isključivo, to znači da sam se možda probudio nakon 10 godina različitih investicija u Hrvatsku. Meni su prijetili životom i bombu su mi bacali na televiziju zato što sam puštao hrvatske serije i glazbu te podržavao hrvatsku privredu. Zato imam i emocionalnu reakciju na ovo sve . Sve je krenulo ulaskom mog broda iz Crne Gore u Hrvatsku gdje su se sukobili skiper i hrvatski carinik gdje su se koristili prefiksi 'srpski'. Nisam odmah reagirao jer sam mislio da je to lokalni problem i nisam msilio da će u brzom roku krenuti u ovom pravcu. Pa odgovorite vi meni? Koliko brodova u prvoj marini ima s hrvatskom zastavom. Zar oni nemaju isti problem i zašto se koplje slomilo baš na meni?

Bi li isto postupili da se sve dogodilo u Cannesu, a ne u Hrvatskoj? A još niste ponudili nikakav dokaz da ste u pravu?

Identično bih postupio jer je u ljudskoj prirodi da se brani. No, ja sam i ponudio dokaze i na pravosudnim je organima da odluči i vjerujem da neće osjetiti nikakve pritiske oko svoje odluke. Ja sam uvjeren da sam u pravu i iza mene stoji dokumentacija.

Je li cijeli slučaj postao političko pitanje Srbije i Hrvatske?
Ne, znam , ali ću biti tužan ako ova stvar bude išla u pravcu u kojem ne bi trebala. Kao povrijeđen čovjek reagirao sam više emocionalno nego racionalno i najavio neke stvari koje nisam realizirao. Također postoji mnogo argumenata koje bi sasvim opravdale moju reakciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene