Premijer Andrej Plenković podnio je u srijedu Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu Vlade. Najavio je da će ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, i to u tri vala povećanja po dva posto. Da bi osigurali sredstva, zasad će odustati od planiranog smanjenja stope PDV-a s 25 na 24 posto. Ovaj potez Vlade za Dnevnik Nove TV analizirao je Mislav Bago.

Galerija


Premijer Plenković najavio je danas tijekom podnošenja godišnjeg izvješća o radu Vlade kako će ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima u tri vala povećanja po dva posto.

Potezima koje je najavio iz sabornice, premijer Andrej Plenković uspio je ublažiti HNS-ove prijetnje o raspadu koalicije, ali ne i prekinuti štrajk u školama. Obrazovni sindikati tvrde kako ih je premijer obmanuo. Štrajk prosvjetara ne samo da nije gotov, već ga počinju i fakulteti.

Predrag Štromar i Blaženka Divjak Divjak o rastu plaća svima u javnim službama: "Dobra vijest je što ima sredstava i što su prosvjetari odigrali ključnu ulogu"

Ove poteze premijera Plenkovića za Dnevnik Nove TV analizirao je Mislav Bago.

''Premijera zapravo jedino brine taj štrajk. Kaže da ne razumije sindikaliste. S nama je novinarima razgovarao i kaže: 'Dali smo sve, ovo je naša posljednja ponuda'. Što se tiče koalicije, tu više ne vidi problema, smatra ovo završenom pričom. A ovim povećanjem plaća od šest posto za sljedeću godinu Vlada je možda prigušila požar što se tiče svih koji primaju plaću iz proračuna, njih 250.000, ali nije riješila problem. Svjesni su toga u Vladi.

Ovo je, zapravo, duboko nepravedan sustav u kojem svi dobivaju šest posto – i oni koji rade i koji ne rade i oni koji su izvrsni, i oni prosječni. Ovo je ta uranilovka, riječ koja se često koristila u socijalizmu, ali uistinu ni ova Vlada nije imala političke hrabrosti da donese zakon o plaćama da oni koji rade budu nagrađeni, a oni koji ne rade budu kažnjeni.

Kune (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Donosimo tablicu: Izračunajte koliko bi vam se mogla povećati plaća nakon povećanja neoporezivog dijela dohotka

Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Zdravko Marić otkrio koliko će državu koštati najavljeno povećanje plaća za javne i državne službenike

Andrej Plenković ugasio je još jedan požar. Samo je pitanje hoće li još netko sljedeće godine tražiti dodatne zahtjeve. Sindikalisti kažu: 'Mi idemo dalje svojim putem'. Jedino što premijer danas nije odgovorio jest planira li Vlada zakonski zabraniti ovaj štrajk ako se on nastavi.

Ono što je svakako zanimljivo jest da su mnogi smatrali da će rasprava o Milanu Kujundžiću i njegovu povjerenju biti burna. Ona je više nego monotona. Sasvim je jasno da će Kujundžić dobiti u petak potporu da bude i dalje član Vlade Andreja Plenkovića. Prema tome, prebrojavanje, koje mnogi očekuju u petak na glasanju o tome tko je dio vladajuće koalicije, a tko dio oporbe, ne treba čekati. Sasvim je jasno – vladajuća koalicija zasad je stabilna i ima 82 ruke'', izvijestio je Mislav Bago.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr