Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paljba oporbenih zastupnika

Završila maratonska rasprava o povjerenju Kujundžiću, glasanje u petak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici u Saboru su do sitnih noćnih sati raspravljali o oporbenom prijedlogu o izglasavanju nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

00:45 Rasprava o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću je završila. Zastupnici će o povjerenju glasati u petak

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić zbog govora o izborima upozoren na prostačenje u Saboru Prostote u Saboru VIDEO "To je sad stvarno malo previše": Pala psovka za govornicom, zastupnik ne vidi ništa sporno Gordan Jandroković (Dnevnik.hr) Ništa od nepovjerenja Milan Kujundžić ostaje ministar, oporba nije skupila većinu

21:00 Predsjedavajući Željko Reiner kazao je kako bi rasprava o Kujundžiću mogla trajati do 3 sata ujutro.

20:53 "Dođite mi u Dubravu, u Saboru ne smijem postavljati dijagnoze", poručio je sarkastično Milan Kujundžić HSS-ovu Kreši Beljaku.

20:35 Premijer je odbacio oporbeni prijedlog o pokretanju pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću poručivši da Kujundžić, koji je "predano radio na osiguranju kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite", ostaje ministar u njegovoj Vladi.

Podsjetio je da je Vlada poduzela niz koraka s ciljem modernizacije i unaprijeđenja hrvatskog zdravstva te je ostvarila značajan iskorak i stabilizirala zdravstveni sustav.  "U 2019. osigurana su značajna sredstva za skupe lijekove odnosno 1,5 milijardi kuna. Veledrogerijama je nedavno isplaćeno 300 milijuna kuna dug za isporučene lijekove, od ukupno 500 milijuna koliko će vam biti isplaćeno do kraja godine", najavio je premijer Andrej Plenković.

Najavio je nastavak racionalizacije zdravstvenog sustava te iznalaženjem boljih rješenja za financiranje zdravstvenog sustava nastavak unaprijeđenja zdravstvene zaštite. "Ministar Kujundžić će u tome imati značajnu ulogu", poručio je Plenković.

20:00 Ministar Kujundžić rekao je da je Vlada od početka 2017. do danas povećala plaće za 18 posto,a u SDP-ovo vrijeme su smanjivane. "Iz EU fondova izvučeno je maksimalno, 100 posto, odnosno 2,2 milijarde kuna i uloženo u hrvatske bolnice", naglasio je Kujundžić.

Napomenuo je da trenutno u Hrvatskoj radi 15.300 liječnika i 31.000 medicinska sestra, što je nešto više nego 2015. godine. Prosjek liječnika u Europskoj uniji na 100.000 stanovnika je 350, a u Hrvatskoj je 340, poručio je Kujundžić pozvavši da se stanje u zdravstvu ne dramatizira.

18:15 Mirando Mrsić Kujunždića je nazvao političkom kukavicom i rekao mu da je nesposoban ministar.

''Ministre, vi ste jedna teška politička kukavica, za razliku od mene. I nemojte se skrivati iza mene. Mogli ste promijeniti reprezentativnost u Zakonu o reprezentativnosti. To samo govori da ste nesposoban ministar jer ako to ne valja, onda ste to trebali u ove četiri godine promijeniti. Ali vidi se vaša nesposobnost koju pokušavate sakriti iza mene. E jeste politička kukavica. Jer ste trebali dogovoriti sa sindikatima, a i sami znate da oni kažu da 20 posto ne može biti 10 posto. Politička kukavica jeste i ostat ćete'', poručio je Mrsić.

''Poštovani hrabri kolega Mrsić, istina je da sam politička kukavica. Nisam u gimnaziji bio u partiji, nisam bio šef partije na fakultetu, nisam bio partijski kadrovnik na Rebru. U tome smislu jesam kukavica. A što se tiče medicine, vi znate gdje smo ja i vi. To zna cijela Hrvarska'', odgovorio je Mrsiću Kujundžić.
 

18:05 Nastavlja se paljba oporbenih zastupnika po ministru Kujundžiću, dok ga premijer Plenković žestoko brani.

17:55 SDP-ov Arsen Bauk kazao je kako mu je žao što zadnja rekonstrukcija Vlade nije zahvatila i zdravstvo te podsjetio da je Predsjednica kazala kako je stanje u zdravstvu loše, "a vi ste nam ovdje 10 i pol minuta govorili sasvim suprotno".

17:50 SDP-ovi zastupnici redom se kritički osvrću na Plenkovićeve izjave o uspjesima Vlade u domeni zdravstva. Plenković je uzvratio: "Vidim da ste vi zastupnici SDP-a nešto malo manje prpošni u zadnje vrijeme. Čini se da vas to dira".

17:42 Zastupnicima se potom obratio Milan Kujundžić. Naveo je kolika je ranije bila plaća medicinskim sestrama i liječnicima, a koliko ona iznosi sada. "Ova Vlada nije čekala kraj mandata, nego je na početku donijela neke važne poteze."

No, nije stigao dovršiti svoje izlaganje jer mu je isteklo vrijeme. "Već je gotovo? O Gospe moja, a tek sam počeo!", kazao je, na što mu je predsjedavajući Jandroković odvratio: "Bit će vremena". Na njegovo izlaganje bilo je čak 13 replika.

17:35 Premijer Andrej Plenković u ime Vlade govori o radu ministra Kujundžića i potezima Vlade za poboljšanje zdravstva. Istaknuo je da ministar odgovorno obavlja svoje zadatke i poslove te da je ova Vlada poduzela niz koraka kako bi modernizirala zdravstvo.

Potom je nabrojao što je sve Vlada činila te pritom istaknuo kako je "korištenje sredstava iz fondova EU-a pridonijelo povećanju kvalitete hrvatskog zdravstva".

"Najveća vrijednost hrvatskog zdravstvenog sustava nedvojbeno su liječnici i medicinske sestre te ostalo medicinsko osoblje, s kojima smo nedavno potpisali sporazum o povećanju plaća", kazao je Plenković.

17:15 Ines Strenja Linić kazala je kako "morate biti svjesni da čim se malo odmaknemo od Zgareba male bolnice nemaju šanse opstati".

17:11 HDZ-ov saborski zastupnik Ante Babić poručio je oporbi da se o uspjesima hrvatskog zdravstva ne govori. ''Da netko pročita vaš prijedlog, pomislio bi da Hrvatska nema zdravstva i da se svi liječe na ulici. O uspjesima hrvatskog zdravstva više se govori vani, nego u Hrvatskoj'', rekao je Babić.

16:50 ''Prije tjedan dana ministar Kujundžić je rekao nešto što nisam vjerovao da čujem. Rekao je da će i socijalni slučajevi početi plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje. To je za mene duboko nemoralno. Takva će mjera dovesti Hrvatsku do nečega što je nepotrebno, a to je produbiti postojeću nejednakost i čitavom nizu građana onemogućiti pristup zdravstvenoj pomoći. Ako je HZZO u plusu 626 milijuna kuna, je li normalno tražiti od socijale da plaća zdravstvenu zaštitu'', kazao je svojoj replici SDP-ovac Peđa Grbin.

16:30 U ime predlagatelja u Saboru je riječ dobila Mostovka Ines Strenja. ''I druge zemlje imaju probleme u zdravstvu, no spremno su krenule u reformu sustava. Danas smo tu da kažemo da je vrijeme nečinjenja prošlo jer svi vide da je voda došla do grla – i zastupnici i veledrogerije, a prije svega pacijenti'', kazala je Strenja.

''U posljednje tri godine niste gotovo ništa poduzeli po pitanju stanja u sestrinstvu, unatoč svim upozorenjima'', reka je Ines Strenja.

Kujundžić: Treba čekati ''priredbu u Saboru''

"PR-ovci u liku Mosta i SDP-a meni sutra otvaraju medijski i politički prostor da priopćim javnosti što smo sve napravili. Zahvaljujem posebno njihovim predsjednicima Petrovu i Bernardiću što sutra otvaraju veliki medijski i politički prostor Ministarstvu zdravstva i Vladi", komentirao ranije Milan Kujundžić prijedlog za njegov opoziv koji traži oporba.

Na pitanje hoće li Mostovci i SDP-ovci uspjeti skupiti većinu za njegov opoziv, Kujundžić je poručio da treba pričekati "priredbu u Saboru". (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene