Misija Udruge Zdenac pomaže djeci u domovini i inozemstvu.

Galerija


Svoje slobodno vrijeme posvetili su djeci i starijima. Misija Udruge Zdenac je pomoći najsiromašnijima u Hrvatskoj, ali i zemljama trećeg svijeta, gdje pomažu više od 200 djece.

Vezani članci Toni Zanko, heroj i izumitelj - 5 Ljudina iz Vodica: Spasio ribara iz gorućeg broda, izumio alat koji danas imaju vatrogasci diljem svijeta... Bolja Hrvatska 2019. - 2 Bolja Hrvatska: Mladi, skromni i talentirani ljudi koji su obilježili godinu na izmaku

Upravo zbog toga, oni su naša Bolja Hrvatska.

„Počeli smo u jednoj garaži i to na otvorenom gdje su djeca učila čitati i pisati, jer zaista nisu znali, tako da to je naš početak u Venezueli“, kaže sestra Ljilja Lončar, Udruga Zdenac.

Danas, tri godine poslije, priča je drugačija. Volonteri skrbe za gotovo 200 djece u pet različitih centara.

„Organizirana je hrana, odjeća, daje im se uniforma, obuća, lijekovi, praktički jedna skrb sa njihovim obiteljima koje su u krajnjem siromaštvu“, kaže Ljilja.

Volonteri Udruge Zdenac skrbe i o najsiromašnijima treće životne dobi. Uz djecu, posebno u najsiromašnijim zemljama, oni su najugroženiji. Nemaju hrane, a često su i bez vode danima.

„Smisao jest djela milosrđa tjelesna - gladna nahraniti, žedna napojiti. Doslovce u tim zemljama nema ni hrane ni vode, ni odjeće, obuće, sve to činimo“, rekla je Ljilja.

Volonteri pomažu i u domovini. I ovdje su djeca i stariji na prvom mjestu. Do potrebitih nerijetko dolaze i sasvim slučajno, a u dane prije Božića, razveselili su više od 30 obitelji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr