Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako izvještavaju mediji?

Mišetić odgovorio Brammertzu: Obrana je bila u pravu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelj generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom Luka Mišetić reagirao je na sugestije glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza i šefice nevladine udruge Documenta Vesne Teršelić da su glavni hrvatski mediji prenoseći spinove obrane neobjektivno pratili haaško suđenje trojici hrvatskih generala i u svom blogu na Twitteru poručio kako je prvostupanjska presuda potvrdila točnost njezinih medijskih istupa.

Brammertz je hrvatskim novinarima, koji u organizaciji Outreach programa ICTY-ja borave u Haagu, kazao kako su hrvatski mediji tijekom suđenja davali više prostora obrani nego optužnici, a Teršelić je cilj posjeta novinara Haagu objasnila kao doprinos objektivnijem izvještavanju o suđenjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Moramo obraniti istinu' Mišetić: Istina je utvrđena, srpsko stanovništvo nije deportirano Slika nije dostupna Mišetić na Twitteru Pritužba UN-u protiv Carle Del Ponte, Markač: Neka nam se bar ispriča

>> Nepravomoćna presuda generalima mogla bi promijeniti pravila ratovanja

Navodeći da su nakon jednog takvog posjeta skupine hrvatskih novinara organiziranog u travnju 2010. godine uslijedili napisi u hrvatskim medijima da je ‘famozno prekomjerno granatiranja Knina, koje je Mišetić proglasio najvažnijim dijelom optužnice, zapravo tek njezin marginalni dio’, branitelj generala Gotovine navodi da je presuda pokazala da je obrana bila u pravu kada je tvrdila da pitanje topničkih napada središnje pitanje suđenja.

‘Svaka objektivna analiza presude pokazat će da je zaključak o topništvu od središnjog značaja. Ukoliko nema nezakonitog artiljerijskog napada nema ni udruženog zločinačkog pothvata na Brijunima i generali Gotovina i Markač ne bi bili osuđeni pod teorijom udruženog zločinačkog pothvata’, kaže Mišetić.

Mišetić kaže je tužiteljstvo uoči presude tvrdilo da optužbe o topničkim napadima nisu u središtu optužnice tužiteljstva te je umjesto toga tvrdilo da je fokusiranje hrvatskih medija na to pitanje plod zavjere obrane kako bi se skrenula pozornost s ozbiljnijih optužbi o zločinima počinjenima nakon operacije Oluje.

‘Nepravomoćna presuda pokazuje da su komentari obrane u hrvatskim medijima tijekom suđenja o središnjem mjestu optužaba o granatiranju bile točne: bez zaključaka o topničkim napadima, nema ni zaključka o postojanju udruženom zločinačkog pothvata na Brijunima’, naglašava Mišetić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene