Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Moramo obraniti istinu'

Mišetić: Istina je utvrđena, srpsko stanovništvo nije deportirano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo protiv Ante Gotovine i Mladena Markača: Haaški tribunal ozakonjuje Domovinski rat i operaciju Oluja“, naslov je predavanja koje je u organizaciji Centra za obnovu kulture održao bivši odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić.

„Ne smijemo dopustiti da srpski nacionalisti ponovo grade mitove već promovirati istinu utemeljenu na presudi Haaškog suda, više ne samo hrvatsku već haašku istinu - da u operaciji Oluja nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, da krajinski Srbi nisu deportirani, da nije bilo prekomjernog granatiranja, da stambeni zakoni nisu bili protivni međunarodnome pravu i konačno da je Domovinski rat bio obrambeni, a ne građanski“ zaključio je Mišetić na tribini.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

>> Pritužba UN-u protiv Carle Del Ponte, Markač: Neka nam se bar ispriča

Pred prepunom dvoranom kino Foruma u studentskom domu „Stjepana Radića“ Mišetić je izjavio da da mu nije namjera likovati nad oslobačajućom presudom ili poniziti drugu stranu, ali da je istinu potrebno promovirati jer se posljednjih tjedana u medijima ponovo pojavljuju brojke od više od 320 ubijenih Srba, a što je stajalo u optužnici haaškog Tužiteljstva, zatim više od 800 po izvorima HHO-a i više od 2000 po popisu Save Štrbca, da je u Oluji srušeno više od 2000 stambenih jedinica, da je hrvatska policija na oslobođena područja puštala lopove i kriminalce, te citiraju izjave visokih dužnosnika - ako nisu krivi generali, tko je onda kriv.. .

„Istina je utvrđena i izrečena na Haaškom sudu 16. studenoga 2012. kada je Žalbeno vijeće odbacilo optužnicu i utvrdilo da nema udruženog zločinačkog pothvata, da srpsko stanovništvo nije deportirano“, rekao je Mišetić dodajući da je bilo pojedinačnih zločina i na hrvatskoj strani, paleži i rušenja, ali da to nije potpomagalo hrvatsko vodstvo i da te pojedinačne slučajeve istražuju nacionalni sudovi.

S druge strane, naglasio je Mišetić, istina je, a to dokazuje i presuda Milanu Martiću da je na srpskoj strani postojao udruženi zločinački pothvat s ciljem stvaranja „velike Srbije“ i čišćenja nesrpskog stanovnistva kako bi se stvorio jedinstveni etnički čisti srpski teritorij.

„Moramo biti pozorni i obraniti istinu o Domovinskom ratu, unatoč tome što će pojedini reći kako još nije vrijeme da inzistiramo da Srbi prihvate istinu, a što je preduvjet za istinsko pomirenje“, smatra Mišetić

Obraniti istinu dužni smo prema onima koji su bili u Domovinskom ratu i za koje moramo dići svoj glas, rekao je Mišetić

Na tribini Centra za obnovu kulture koju je vodio Stephan Nikola Bartulica, inače i povjerenik hrvatskog Predsjednika za vjerske zajednice Mišetić je odgovarao i na pitanja, a jedno od postavljenih bilo je i kako tumači ogromnu razliku od prvostupanjskih haaških presuda generalu Gotovini i Markaču od 24 i 18 godina zatvora do konačnih oslobađajućih.

To je sudski proces u stupnjevima, odgovorio je Mišetić navodeći kako je general Gotovina osuđen na 24 godine, a da nije bilo niti jedne dokazne žrtve i činjenice. Da je sve bilo istina što je u toj optužnici pisalo 24 godine bile bi mala kazna, rekao je Mišetić, dodajući da je na obrani bilo da dokaže da to nije istina, a što je i učinila.

Na pitanje kako se u profesionalnom smislu „nosi“ s oslobađajućom presudom generalu Anti Gotovini, rekao je da mu je to vrhunac karijere u profesionalnom smislu, ali i da je kao čovjek vrlo zadovoljan jer je emotivno bio vezan za generala i hrvatsku državu koje je trebalo obraniti.

O tužbi za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Republike Srbije, Mišetić je rekao da se genocid teško dokazuje, a na pitanje bi li prihvatio angažman u tom sporu rekao je da bi o tome radije pričao u nekom od ureda RH.   (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene