Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haški sud odbio je zahtjev dvanaestorice uglednih međunarodnih eksperata da budu prijatelji suda u predmetu Oluja. Profesori, vojni suci, tužitelji te visoki časnici iz Amerike, Kanade i Velike Britanije, podsjetimo, izrazili su zabrinutost za aktualne i buduće vojne operacije u svijetu.


Smatraju da bi nepravomoćna presuda Gotovini i Markaču mogla stvoriti opasan presedan i neprihvatljivo promijeniti pravila ratovanja. Žalbeno vijeće to nije uvažilo. Za komentar je bio spreman tek Markačev odvjetnik.

Vezani članci Slika nije dostupna Godišnjica presude generalima: Žalbena konferencija za mjesec dana Slika nije dostupna Hrvatska od Haaga traži pravo na obranu za 'udruženi zločinački pothvat'

'Žalbeno vijeće odbilo je jasno napisan i jasno utemeljen podnesak dvanaestorice najuglednijih stručnjaka za međunarodno ratno i humanitarno pravo. Oni neće dobiti status prijatelja suda u predmetu Oluja. Ulaziti u razloge odbijanja, kaže Mikuličić, neće polučiti suprotan efekt.

Uz to, sud diskrecijski procjenjuje da su dvojica potpisnika zahtjeva prijateljski nastrojena prema generalu Gotovini.  Žalbeno vijeće je pročitalo stav stručnjaka čija je imena i ugled teško ignorirati. U svom zahtjevu oni su ponajprije aktualni. Čak se previše ne osvrću na formulaciju ujedinjenog zločinačkog pothvata.

Fokusiraju se na ono što NATO i međunarodna zajednica iz Orieve presude mogu prepoznati kao opasnost. Dosad nikad viđena odstupanja u radijusima djelovanja topništva te nikad viđenu definiciju legitimnih vojnih ciljeva. Ili jasnije: ono što je u Oluji proglašeno nelegitimnim, u Libiji je bio legitiman vojni cilj. Poput Martićeve i Gadafijeve kuće. Prvu je gađala hrvatska vojska,besprijekorno i bez žrtava. Drugu je raketirao NATO pritom usmrtivši Gadafijeva sina i dvoje djece. Pravomoćna presuda u slučaju Oluja očekuje se krajem godine.