Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Miro Kovač opet ima poruku za srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.


Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač poručio je u utorak srbijanskom premijeru Aleksandar Vučiću da u Dubrovnik, odluči li se doći na tamošnji međunarodni forum ovaj tjedan, obavezno ponese popis hrvatskih državljana za kojima su vlasti u Beogradu raspisale tjeralice zbog navodnih ratnih zločina.

Vezani članci Borna Programer iz Hrvatske preko noći dobio više od 15.000 pratitelja na Instagramu jer izgleda kao Vučićev dvojnik Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti potpisali ekonomski sporazum u Bijeloj kući Povijesni trenutak: Vučić i Hoti potpisali sporazum između Srbije i Kosova, otkriveno što će on promijeniti

Još ne znamo hoće li Vučić doći na Dubrovnik Forum, rekao je Kovač odgovarajući na pitanja novinara u Saboru gdje je bio na obilježavanju Danu sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

"Ako se na to odluči, neka obavezno ponese sa sobom popise svih onih Hrvata, državljana RH koji su osumnjičeni, optuženi, u odsutnosti osuđeni, za kojima su raspisane tjeralice, neka ponese te popise i neka ih da hrvatskim vlastima", rekao je Kovač.

Odgovarajući na pitanje je li dobar potez što je premijer Tihomir Orešković pozvao Vučića u Dubrovnik, šef hrvatske diplomacije odgovorio je: "Premijer Orešković ga je pozvao kao i mnoge druge premijere, a on se prijavio tek jučer, dva i pol tjedna nakon isteka roka".

Dodao je da je u Dubrovnik pozvan i srbijanski mu kolega Ivica Dačić, ali se on još uopće nije prijavio.

Odnosi Zagreba i Beograda posljednjih su tjedana na vrlo niskoj razini, obilježeni razmjenama nota, zapaljivom retorikom i međusobnim optužbama za prijetnje i provokacije. Novu eksalaciju, primjetnu u zadnjih nekoliko dana, potaknuo je upravo Vučić oštrom retorikom sa skupa sjećanja na žrtve ustaškog koncentracijskog logora Jasenovca u Donjoj Gradini u petak kada je kazao da RH rehabilitira ustaštvo. Zbog toga je i poziv da dođe u Dubrovnik izazvao dosta bure na hrvatskoj političkoj sceni.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak navečer da "vjerojatno neće sudjelovati" na forumu u Dubrovniku, uz ocjenu da ne očekuje značajnije domete tog skupa.

"Nisam još donio konačnu odluku jer ne vidim što bismo bitno mogli učiniti. Ali, uvijek sam spreman za razgovor", rekao je Vučić.

Govoreći o Danu sjećanja na žrtve totalitarnih režima, ministar Kovač rekao je Hrvatska još nije dosegla razinu borbe protiv svih totalitarizama i da je ovo jedan važan korak u tome da RH krene u suočavanje s prošlošću jer je to nužno za okretanje prema budućnosti i razvoju društva.

"Moramo biti prema sebi iskreni, pogledati se u ogledalo i moramo moći otvoreno razgovarati o svemu što je u našoj prošlosti bilo loše, sve zločine aposlutno osuditi i rasteretiti mlade generacije toga bremena", rekao je Kovač. (Hina)