Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Maršu živih

VAŽNA PORUKA NA DANAŠNJI DAN 'Željela bih da mladi znaju da mržnja ubija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 10.000 mladih Židova iz Izraela i četrdesetak drugih zemalja sudjelovalo je u četvrtak u pratnji poljske mladeži u godišnjem Maršu živih u spomen na žrtve holokausta na mjestu gdje je nekada bio nacistički koncentracijski logor Auschwitz -Birkenau.

Taj logor u Poljskoj u kojem je ubijen milijun Židova u vrijeme nacističke Njemačke između 1940. i 1945., smatra se simbolom holokausta.

Pročitajte i ovo Frank-Walter Steinmeier (Foto: AFP) Masovni progon Židova Njemačka, Austrija i Izrael poslali poruku za obljetnicu Kristalne noći, dana koji je prethodio holokaustu: "Sram me..." Slika nije dostupna u zagrebu Atifašistička liga položila 75 karanfila za žrtve holokausta na Trgu žrtava fašizma

"Željela bih da mladi znaju da mržnja ubija", rekla je Feiga Francis Schmidt Libman (81), koja je u Auschwitzu izgubila baku, tetu, bratiće.

Njezin je otac ubijen u logoru Dachau u Njemačkoj, a ona je s majkom preživjela nacistički logor Stutthof blizu Gdanjska. Tada je imala deset godina.

"Moje je geslo: ako ti je mržnja u srcu, tu ljubavi nema mjesta", rekla je i naglasila "želim biti ljubazna prema svim ljudima bez obzira na to mole li se oni u sinagogi, crkvi ili džamiji".

Marš živih, organiziran 28. put, bio je prema riječima organizatora ove godine najveći događaj posvećen žrtvama holokausta. Poklapa se s Jom Hašoa, danom sjećanja na holokaust koji se obilježava u Izraelu.

"Bojim se da Europa, a možda i neki drugi dijelovi u svijetu, nisu mnogo naučili iz holokausta", rekao je Schmuel Rosenman, predsjednik marša.

Pozvao je vlade da donesu čvrst zakon "protiv antisemitizma, rasizma i fašizma".

Yossi Fischer, 19-godišnji Newyorčanin, rekao je da je njegov pradjed jedini koji je preživio od cijele obitelji i rodbine ubijene u Auschwitzu.

Između 1940. i početka 1945. nacistička Njemačka ubila je u Auschwitz-Birkenau oko 1,1 milijun soba, od kojih milijun Židova iz raznih europskih zemalja. Logor je oslobodila Crvena armija u siječnju 1945.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene