Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O uhićenju u Srbiji

Miro Kovač o slučaju špijun: 'Mi nikakvu službenu potvrdu nismo dobili od Srbije, ovo je farsa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao slučaj uhićenja u Srbiji osobe osumnjičene za špijunažu.

Ministre, jeste li službeno informirani o uhićenju u Beogradu?

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

Mi smo jučer popodne, kad smo pročitali tu vijest u medijima, odmah zatražili preko svog veleposlanstva u Beogradu potvrdu informacije u nadležnim srbijanskim državnim tijelima. To smo učinili i danas, ali mi nikakvu konkrentu službenu potvrdu nismo dobili od Srbije.

Što se krije iza uhićenja, jeste li tražili pojašnjenje iz Srbije?

To treba pitati državni vrh Srbije. Ja vam mogu reći da je ovo vrlo neobično, mi tu informaciju kao Ministarstvo vanjskih poslova nemamo. Osobno sam tražio informaciju na sastanku s Dačićem jutros u Bratislavi, on tu informaciju nije imao, bar je nije dao. Ako su to čista posla onda se informira susjedna država, a ako nisu onda se rade ovakve predstave i farse, daje se informacija u srpske medije i time se zabavlja puk. Radi se o zabavi koja je tragikomična, neka vrsta filma, sjećam se filma Balkanski špijun, samo što je ovo loša predstava i loša režija.

Spremate li kakav diplomatski odgovor?

Ne možemo ništa spremati kad ništa ne znamo. Ovo je nešto bačeno u javni prostor. Mi smo tražili informaciju kao država, ništa nismo dobili, ne možemo ništa spremati. Ne znamo radi li se o predstavi, radi li se tu o nekim igricama. Moj je dojam, evo tu sam u Dalmaciji, ljudi se smiju svemu tome, njima je to smiješno da se jedna država tako ponaša. Budimo ozbiljni, uhvatimo se posla, to sam danas rekao i gospodinu Dačiću. Ovakve predstave, nekakvi jeftini trikovi, nekakvi filmovi koji se pokušavaju režirati, to nema smisla.

Kakav utjecaj na nacionalnu sigurnost može imati ova priča?

Nikakav utjecaj na nacionalnu sigurnost ne može imati ova priča, ovo je jedna farsa. Jer, kažem, mi smo informaciju tražili, nismo je dobili, imamo samo informacije po hrvatskom tisku, pa i po tisku susjedne Srbije. Ništa više od toga službeno nemamo i čini mi se da se radi o nekoj pokaznoj vježbi koja je tragikomična, neka vrsta predstave za javnost, sapunice, nekakav film s lošom režijom i s lošim sastavom.

Bilo kako bilo, činjenica je da su odnosi sa Srbijom sve zategnutiji. Je li to stvarni problem ili kampanja?

Ja to ne znam. Mi ništa nismo radili po tom planu, mi se normalno ponašamo, mi želimo da Srbija svoje obveze u pregovorima s EU izvršava. Mi nismo nikakva pisma pisali, mi nismo nikakve diplomatske akcije startali, mi ništa ne činimo, mi samo pratimo, smješkamo se, nije nam uopće jasno što žele postići kolege u Srbiji. Mislim da su sad shvatili s ovim odgovorom gospodina Junckera da to nikud ne vodi, to treba prestati zabavljati javnost, pa i hrvatsku javnost, siti su svega toga, uhvatimo se posla, surađujmo. U Hrvatskoj će imati ozbiljnog partnera, očekujem da će u Srbiji isto tako brzo prestati ove predstave. To je smiješno i moram priznati da ne vidim odjeka na međunarodnoj sceni što se toga tiče. To je neka vrsta farse, loš film, loša predstava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene