Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak ministara vanjskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić: "Proširenje EU-a jedan je od glavnih prioriteta hrvatskog predsjedanja SEI-jem"

Sastali se ministri vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Sastali se ministri vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sastali se ministri vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sastali se ministri vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sastali se ministri vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sastali se ministri vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sastali se ministri vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
U Podstrani kod Splita u ponedjeljak su se sastali ministri vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative kojom do kraja godine predsjeda Hrvatska.

Ministrima vanjskih poslova se na plenarnom zasjedanju uvodno obratila hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova, Marija Pejčinović Burić, te glavni tajnik Srednjoeuropske inicijative, Giovanni Caracciolo di Vietri.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Vladi šute Rupa u vlasti: Odlazak ministrice Pejčinović Burić pada u nezgodno vrijeme, evo i zašto Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe (Foto: Dnevnik.hr) Sa 159 glasova Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, hoće li Plenković preuzeti njezino ministarstvo?

"S obzirom na činjenicu kako proces proširenja EU-a predstavlja strateško ulaganje u mir, demokraciju, sigurnost i stabilnost u Europi on je istodobno i ulaganje u napredak država jugoistočne Europe. Proširenje EU-a jedan je od prioriteta hrvatskog predsjedanja ovogodišnjeg SEI-ja", kazala je na početku zasjedanja Pejčinović Burić.

Kazala je da je Hrvatska najmlađa država članica EU-a, zbog čega smatra da su iskustva pristupnog procesa i hrvatski pogledi na proces proširenja korisni i važni za države članice EU-a, ali i za one koji to žele postati.

Ministrica se prije početka skupa bilateralno sastala s talijanskim ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje, Enzom Moaverom Milanesiem.

Hrvatska je članica SEI-ja od 1992., prvi put je presjedala inicijativom 1998., a sada presjeda od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine. U Inicijativi, čije je sjedište tajništva u Trstu, su Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

SEI ima za cilj dati potporu državama članicama na eurointegracijskom putu, poticati njihovo usklađivanje s EU standardima, te implementirati male i srednje velike projekte. Suradnja se odvija kroz međuvladinu, međuparlamentarnu i gospodarsku dimenziju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene