Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izaslanstvo Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na čelu s potpredsjednicom Vlade i ministricom Jadrankom Kosor i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, položili su danas vijence i zapalili svijeće u povodu blagdana Uskrsa na Mirogoju, kod spomenika Zida boli i kod Središnjeg križa u Aleji poginulih branitelja.


Vijence su položili i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te kod Spomen obilježja na neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata - Kenotafa na Krematoriju.

Vezani članci Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci Hrvatska traga za Draganom Beširom i Slobodanom Đorđevićem zbog ubojstva hrvatskih civila 1991. Srpska paravojska puca na položaje hrvatskih vojnika koji brane Vukovar (Foto: Arhiva/AFP) Na Vukovar je ispaljeno 6,5 milijuna projektila, bilo je to najveće razaranje od Drugog svjetskog rata

"Na taj simboličan način želimo još jednom iskazati svoje poštovanje žrtvi hrvatskih branitelja koji su dali živote za slobodnu, samostalnu, neovisnu, demokratsku i europsku Hrvatsku", rekla je ministrica Kosor nakon polaganja vijenaca.

Naglasila je kako je to i znak sjećanje za sve hrvatske branitelje i civile koje još uvijek tražimo i još su uvijek na popisu zatočenih i nestalih iz 1991. "Na današnji Veliki petak, njih je 1090", kazala je.

"Želimo i danas biti u mislima s njihovim obiteljima, pogotovo sa djecom hrvatskih branitelja koja su ostala bez roditelja i reći im da njihovo žrtva neće biti zaboravljena", poručila je ministrica Kosor.

U povodu uskrsnih blagdana na grobove i spomen obilježja poginulih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata predstavnici Udruge branitelja invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika "Podravke" postavili su hrvatske zastavice s natpisom "Da se ne zaboravi - bili su prvi kad je trebalo".