Ministrica Gabrijela Žalac je bez otvorenog postupka javne nabave dodijelila posao vrijedan gotovo 10 milijuna kuna dvjema tvrtkama svojeg poznanika, Mladena Šimunića. Na to se žalila jedna od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj, KING ICT, a njihova žalba je uvažena te je Državna komisija za kontrolu javne nabave poništila odluku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.


Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo je posao u vrijednosti 10 milijuna kuna splitskim tvrtkama Razvojna platforma i Mikro projekt, čiji je direktor i član Uprave Mladen Šimunac, dugogodišnji poznanik ministrice Gabrijele Žalac.

Vezani članci Kovanice eura - 2 Kako će izgledati naličje hrvatskih eurokovanica? Otvoren natječaj za izbor dizajna, bogate nagrade Ivica Puljak Puljak o zapošljavanjima bez natječaja: ''Čovjek je bio član HDZ-a i Nadzornog odbora Čistoće''

Iz Ministarstva, doznaje Jutarnji list, ne poriču poznastvo Žalac i Šimunac, kao što ne poriču i da su djelatnici tih tvrtki redovito dolazili u Ministarstvo na sastanke, za koje tvrde da su tematski bili vezani za predmet ugovora.

Iz Ministarstva su pojasnili da su dvjema tvrtkama dodijelili posao jer "samo određeni gospodarski subjekt može izvršiti predmet nabave zbog zaštite isključivih prava, uključujući pravo intelektualnog vlasništva".

Njihovo obrazloženje u pitanje je dovela tvtka KING ICT te se žalila na odluku Ministarstva, Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave. King je u žalbi naveo imena konkretnih drugih tvrtki iz Splita i Zagreba, koje mogu izvršiti to što Ministarstvo traži te da je Ministarstvo onemogućilo nuđenje razumnih alternativa ili zamjena.

Iz Ministarstva su poručili kako procijeniti situaciju, kao i moguće pokretanje upravnog spora pred Visokim upravnim sudom. Isto tako, raspisat će i novi, ovaj put otvoreni javni natječaj.

Nadalje, Ministarstvo tvrtki KING ICT još mora i platiti 45.000 kuna troškove žalbenog postupka.

Ministrica Žalac i Šimunac se poznaju još iz vremena dok je ona bila na čelu HRAST-a, Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije. U to vrijeme je Šimunac radio na projektima te županije i predavao na više seminara. isto tako, Šimunac je radio i na izradi Strategije razvoja grada Vinkovaca.

"Apsolutno po zakonu"

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac opovrgnula je u srijedu medijske napise o nepoštivanju zakona o javnoj nabavi nakon što je Državna komisija poništila njezinu odluku da posao vrijedan 10 milijuna kuna dodijeli svom poznaniku Mladenu Šimuncu.

"Apsolutno po zakonu o javnoj nabavi odrađen je pregovarački postupak nakon analize tržišta koja je utvrdila da je to najbolje rješenje", odgovorila je Žalac novinarima u Saboru upitana za navodno pogodovanje svom poznaniku Mladenu Šimuncu.

Žalac nije negirala da poznaje Šimunca dugi niz godina, niti da ga poziva na kolegije u ministarstvo, no odbacila je sve medijske insinuacije vezano za pregovarački postupak javne nabave u njezinom ministarstvu. Poručila je da će se žaliti Visokom upravnom sudu, prenosi Hina.

"Mi se poznajemo dugi niz godina, kao i s većinom vlasnika konzultantskih firmi s kojima sam dugi niz godina radila. Ne vidim tu ništa sporno. To su stvari koje su normalne", istaknula je Žalac.