Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Londonu

Ministrica Divjak s kolegama iz cijelog svijeta snimila spot: Pogledajte njezinu poruku

Ministrica Divjak u videospotu (Foto: screenshot/YouTube)
Ministrica Divjak u videospotu (Foto: screenshot/YouTube) Foto: screenshot/YouTube
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovala je nakon predavanja održanog na Svjetskom obrazovnom forumu u Londonu u snimanju videospota o obrazovnim trendovima s ministrima obrazovanja iz 14 zemalja, izvijestili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Osim ministara u službenom videospotu sudjeluje i direktor Odjela za obrazovanje te posebni savjetnik za obrazovnu politiku glavnog tajnika Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Andreas Schleicher.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Sami slažu satnicu" Hoće li se u školama gledati utakmice? "Čitam i ne vjerujem" Slika nije dostupna INFLACIJA SUPERODLIKAŠA Bivša ministrica o prijemnim ispitima za škole: ''Problem je stvaran, ali opet se radi ono što je lakše, a ne pametno''

Schleicher je upozorio na sve veći jaz između zahtjeva društva i gospodarstva u odnosu na obrazovanje koje je bilo dominantno desetljećima.

"Ono što je desetljećima bilo dominantno u obrazovanju gubi na relevantnosti, dok su sada potrebna znanja i vještine 21. stoljeća - da imate sposobnost misliti i kao znanstvenici i kao filozofi, a da istovremeno imate razvijene socijalne i emocionalne vještine, radite s ljudima koji su različiti od vas, koji razmišljaju drugačije", rekao je Schleicher.

Ministrica Divjak, koja je na svjetskom obrazovnom skupu u Londonu govorila na panel-raspravi posvećenoj kurikulumima u području računalstva, podsjetila je na riječi američkoga pedagoga Johna Deweya da obrazovanje nije samo priprema za život - ono je sam život.

"Vjerujem u to i zato bismo mladim ljudima trebali dati priliku za međusobno druženje i suradnju. Isto to imamo na radnom mjestu, ali i tijekom cijelog života, to ih trebamo naučiti", istaknula je u videospotu ministrica Divjak.

U videospotu uz ministre iz 14 zemalja diljem svijeta - od Argentine, Nigerije i Gane do Egipta i Slovenije - sudjeluju i predstavnici svjetskih tvrtki i institucija vezanih uz obrazovni sektor.

Svjetski obrazovni forum (Education World Forum) održan je od 22. do 24. siječnja, a tema mu je bila "Priprema studenata za uspjeh: razmišljanje, rad, dobrobit i učenje". (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene