Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon tri godine suđenja

Divjak oslobođena optužbe za klevetu: "Obijesno parničenje bivšeg rektora Borasa i sadašnjeg Lakušića protiv mene završilo na njihovu sramotu"

Blaženka Divjak
Blaženka Divjak Foto: Goran Mehkek/Cropix
Parnicu za klevetu protiv bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak podigli su bivši i sadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i Stjepan Lakušić.

Bivšu ministricu obrazovanja Blaženku Divjak optužili su za klevetu jer ih je javno prozvala za nezakonita zapošljavanja na zagrebačkom Sveučilištu. Sud je utvrdio kako Divjak nije lagala te kako je rektorat Sveučilišta u Zagrebu barem jednu osobu zaposlilo suprotno odluci Vlade i izmjenama zakona u 2020. godini.

Parnica je trajala tri godine, no sve još nije gotovo. Kako u objavi na Facebooku navodi bivša ministrica, Damir Boras i Stjepan Lakušić imaju pravo žalbe na ovu presudu kaznenog suda, a "ide u paraleli još jedan postupak pred građanskim sudom protiv mene da ih obeštetim za njihove 'duševne boli' zbog klevete".

Objavu bivše ministrice prenosimo u cijelosti:

"Obijesno parničenje bivšeg rektora Borasa i sadašnjeg Lakušića protiv mene završilo na njihovu sramotu!

Pročitajte i ovo Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a sudjelovali Barbarić i Filipović "Lažljivo smeće. Je*at ću ti mater": Stigla reakcija Banskih dvora o žestokom napadu na sastanku o aferi u HEP-u

Nakon 3 godine suda oslobođena sam optužbe za klevetu u kojem su me dva tužitelja Boras osobno i Sveučilište u Zagrebu kao institucija tužili jer sam na N1 televiziji rekla da su neki rektori (Boras izričito spomenut) i dekani nezakonito zapošljavali.

Sud je utvrdio da činjenica koje sam iznijela nikako ne može biti neistinita jer je utvrđeno upravo suprotno. Naime, rektorat Sveučilišta u Zagrebu barem je jednu osobu zaposlilo suprotno odluci Vlade i izmjenama zakona u 2020.

Od Borasa se malo što dobro u mandatu dočekalo, ali je posebno sramotno da je i njegov nasljednik Lakušić, unatoč mojim višekratnim pisanim molbama da izvuče Sveučilište iz ove sramote, nastavio s obijesnim parničenjem.

Zašto!? Je li to neki dogovor s Borasom koji ga je podržao u izboru? Ili se radi o poruci svima da ako mu se suprotstavljaju, završit će na sudu?

Sud također navodi da svaki građanin, a nadasve ministar, ima pravo, pa čak i dužnost, izraziti sumnju i upozoriti na nepridržavanje propisa, posebno kada je trošenje proračunskih sredstava, na štetu poreznih obveznika, u pitanju.

Pročitajte i ovo Jahta pokosila ribaricu Teška nesreća Jahta pokosila ribaricu na moru, poginuo kuhar: Policija privela jednu osobu

Dakle, obaveza nam je javno govoriti kada vidimo da se nepošteno radi. Istina, u mojem slučaju to je rezultiralo s tri godine muke, a nije niti sve gotovo.
Ovaj dvojac ima pravo žalbe na ovu presudu kaznenog suda, a ide u paraleli još jedan postupak pred građanskim sudom protiv mene da ih obeštetim za njihove "duševne boli" zbog klevete.

Baš zanima jesu li se opametili ili će dalje rektor nemilice trošiti javna sredstva na odvjetnike i prljavi rat protiv neistomišljenika. Naravno i troškove ovog postupaka trebaju platiti Boras i moje Sveučilište u Zagrebu. Bratski ili pola-pola?
Članovi Senata imate li vi kakvo pitanje za rektora?".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene