Ministri su razgovarali o problemima u poslovanju najvećih poduzeća koja zapošljavaju većinu stanovništva na području Zabiokovlja.


Ministar gospodarstva Tomislav Panenić i ministar pravosuđa Ante Šprlje posjetili su nedjelju Vrgorac gdje su, na poziv Nezavisne liste mladih Vrgorac, posjetili nekoliko tvrtki te razgovarali o problemima u poslovanju najvećih poduzeća koja zapošljavaju većinu stanovništva na području Zabiokovlja.

Vezani članci Vjekoslav Bakašun - 1 U 91. godini ide po još jedan mandat, a na drugom kraju Hrvatske najmlađu listu čine kandidati koji nisu napunili ni 20 godina: "Politike se ne bi trebali bojati" Jagode, ilustracija (Foto: Pixsell, Vjeran Zganec Rogulja) Počinje sezona mnogima omiljenih jagoda: Donosimo kako odabrati onu najbolju

 

Tvrtku Krah, vinariju Pilač, Mesnu Industriju Pivac te pogon HEP-a u Vrgorcu posjetili su zajedno s Nikolom Grmojom i saborskim zastupnikom Mirom Buljom.

Ivica Vuković, direktor tvrtke "Krah", koja proizvodi plastične cijevi, požalio se ministru Paneniću da njegova tvrtka, koja izvozi 85 posto proizvodnje, ne može dobiti nikakav posao u Hrvatskoj, zbog uvjeta koji se u natječajima postavljaju "kao da se namještaju za neke tvrtke".

"Proizvodimo cijevi za kanalizaciju i odvodnju voda koje se sada postavljaju na autocesti u Španjolskoj, naše cijevi su postavljene na autocestama u Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj, izvozimo za Englesku, a nismo ni metra cijevi postavili na Hrvatskoj autocesti, jer se natječajem pogodovalo proizvođačima iz inozemstva", rekao je Vuković te dodao kako su, zbog imovinsko-pravnih odnosa po kojima je država u vlasništvu zemlje i proizvodne hale u Vrgorcu, prisiljeni otići iz Vrgorca.

"Unajmljujemo halu u Vrgorcu, a od 2001. čekamo sudsko rješenje po kojemu bi mogli ulagati i širiti proizvodnju, i nikako da riješimo problem, pa smo započeli graditi pogon u Zagvozdu gdje smo kupili 25.000 metara četvornih. Ukoliko ne riješimo stanje u Vrgorcu, preselit ćemo proizvodnju iz Vrgorca u Zagvozd, a 43 radnika koji tu rade ići će za cestu", požalio se Vuković ministru pravosuđa kojemu je ukazao na sporost u rješavanju postupaka.

Ministar Šprlje obećao je Vukoviću da će razmotriti problem "Kraha" i učiniti što se može da se sačuvaju radna mjesta u Vrgorcu. Vezano uz cestogradnju, ministar Panenić rekao je pak da je ključ svega educirati projektante i osnažiti naručitelje kako bi sastavni dio svake tehničke dokumentacije bili opisi tehnologije svih koji se mogu prijaviti. "Mislim da bi u tom slučaju i ovaj poduzetnik, Krah, imao prostora", dodao je.

Ministri su posjetili i vinariju Pilač, gdje su razgovarali s Ivicom Mihaljevićem o problemima u vinarstvu koje se bori s uvoznim lobijima te Mesnu industriju Pivac, uz kraći sastanak s vlasnicima Nevenom i Miljenkom Pivcem koji se nisu žalili na probleme u poslovanju, kao njihovi prethodnici, ali su napomenuli da imaju problema sa širenjem proizvodnje te upozorili da ih HEP ne prati u ulaganjima pa su prisiljeni sami graditi trafostanice, a dosad su svih pet, nakon gradnje, darovali HEP-u i plaćaju mu struju. (Hina)