Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utvrđene nepravilnosti

Dupli potpisi, isti rukopisi, potpisivali se i mrtvi... Kuščević: "Potpisala se čak i 6-mjesečna beba"

Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr)
Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Počinje pregledavanje potpisa za referendume (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Počinje pregledavanje potpisa za referendume (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Nakon što je ministar uprave Lovro Kuščević objavio kako nijedna građanska inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa za raspivanje referenduma, na stranicama Vlade objavljeno je i detaljno izvješće.

U izvješću se navodi koliko je nevažećih potpisa na potpisnim listama pojedinih inicijativate je detaljno opisano o kojim je točno nepravilnostima riječ.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica OPTIMIZACIJA SUSTAVA Jedinstvena baza podataka o kapacitetima jedinica lokalne samouprave: "Pojačavamo kvalitetu usluge" Slika nije dostupna Stroga pravila Kuščević: Provjera potpisa bit će transparentna, postupak će biti gotov za 45 dana

Povjerenstvo uočilo veliki broj primjera stranica pa i čitavih potpisnih lista popunjenih istim rukopisom. Postoji i znatan broj primjera gdje je vidljivo da je čak i „osobni potpis“ unesen istim rukopisom za više potpisnika. Međutim, i takvi potpisi su uvaženi, budući da Povjerenstvo nije ovlašteno provoditi grafološku provjeru potpisa.

Rezultate provjere potpisa na konferenciji za medije predstavili su ministar uprave Lovro Kuščević te predsjednik uprave APIS-a Saša Bilić.

Kuščević je na početku zahvalio APIS-u i članovima Povjerenstva za provjeru potpisa Ministarstva uprave.

Potom je ponovio koliko je potpisa pojedina inicijativa prikupila o čemu više možete pročitati ovdje.

Kazao je kako je provjerom utvrđeno da je za jednu inicijativu čak glasalo i šestogodišnje dijete te spomenuo kako je pronađen i veliki broj potpisa iz mjesta gdje policiji uopće nije bilo prijavljeno prikupljanje potpisa.

"Znatan broj potpisnih lista popunjen je i potpisan istim rukopisom", kaže Kuščević.

Na pitanje imaju li inicijative ikakve daljnje mogućnosti tužbe ako misle da su diskriminirani, Kuščević je odgovorio kako svatko može tužiti svakoga.

"Da li će sud to naći shodno razmatrati, to je stvar suda", kazao je Kuščević.

Komentirao je i kaznenu prijavu koju je zbog krivotvorenja potpisa podnio HNS te poručio kako po njemu tu ima elemenata kaznenog djela, ali da to treba prepustiti institucijama.

Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj"

 -  8.000 duplih potpisa

 -  2.594 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama

 -  428 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa

 - 158 osoba nisu hrvatski državljani

 - 240 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa

 - 33.554 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci - nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani - MBG i sl.).

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" o izmjeni Ustava:

- 7.488 duplih potpisa

- 1.844 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama

- 365 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa

- 332 osoba nije hrvatski državljanin

- 120 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa

- 30.726 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci - nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani - MBG i sl.).

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" o dopuni Ustava:

- 7.443 duplih potpisa

- 1.807 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama

- 354 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa

- 321 osoba nije hrvatski državljanin

- 115 osoba je preminula prije početka prikupljanja potpisa

- 30.626 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci - nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani - MBG i sl.).

Podsjetimo, građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu uspjele prikupiti potreban broj od 374.740 valjanih potpisa da bi se raspisao referendum, rekao je Kuščević na sjednici Vlade podnoseći izvješće o prebrojavanju potpisa prikupljenima za referendume, koje je provela agencija APIS IT.

Istina o Istanbulskoj predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974. Narod odlučuje za prvu referendumsku inicijativu prikupio je 412.325, od kojih je ispravno 371.450, a neispravno 40.875. Za drugu inicijativu prikupili su 407.835, od kojih ispravno 367.169, a neispravno 40.666.

119 - 16 by Anonymous rISKvPgvD4 on Scribd

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene