Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''bez kriterija''

Inicijativa Narod odlučuje o provjeri potpisa: ''Nisu mogli pročitati prezime od samo četiri slova''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska inicijativa (GI) Narod odlučuje ustvrdila je u utorak, nakon primjedbi nekoliko građana na utvrđivanje nevažećih potpisa za referendumske inicijative, da su potpisi provjeravani manjkavo, manipulativno, samovoljno i na temelju proizvoljnih kriterija, sa ciljem opstrukcije promjene izbornog sustava.

"Javljaju se ljudi koji su zatražili uvid u svoje potpise, a njihove priče svjedoče da su Ministarstvo uprave i APIS IT radili na tome da referendum ne uspije", rekla je na konferenciji za novinare članica organizacijskog odbora GI Narod odlučuje Natalija Kanački.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''imamo dovoljno potpisa'' Prve reakcije inicijativa za referendum: ''Baš nas zanima kome će Plenković reći da se ne zna potpisati'' Slika nije dostupna Presica ispred Sabora Još nije poznat broj prikupljenih potpisa, inicijativa "Narod odlučuje" optužila Grbina da "sustavno iznosi laži"

Zabrinjavajuće je da su građani koji su bili na individualnom provjeravanju potpisa dokazali da su dali svoj potpis i točan OIB, no njihovi potpisi ni nakon provjere nisu uvršteni, ustvrdila je Kanački.

Iznijela je slučaj jednog potpisnika, koji je zatražio uvid u svoja tri potpisa za tri referenduma, te otkrio da su dva potpisa u redu, dok je treći proglašen nečitljivim.

To znači da su dvoje članova povjerenstva za provjeru potpisa uspjeli pročitati njegovo prezime, dok treći član nije, iako prezime potpisnika ima samo četiri slova, kaže Kanački.

Takvi primjeri dokazuju da su potpisi provjeravani manjkavo, manipulativno, samovoljno i na temelju proizvoljnih kriterija, sa ciljem da se opstruira volja birača, to jest promjena izbornog sustava, ustvrdio je koordinator inicijative Luka Mlinarić.

Kuščevićeva prevara birača može se dokazati samo potpunom revizijom provjere broja potpisa, međutim GI Narod odlučuje nisu omogućeni standardni uvjeti revizije - uvid i pristup cjelokupnom materijalu, a ne samo u digitalne baze podataka, kao i tehnički uvjeti i adekvatno vrijeme, sukladno vremenu koje je imalo Ministarstvo uprave, poručio je Mlinarić.

Kanački je dodala kako su dobili samo dva dana za provjeru više od 80.000 tisuća potpisa za dva referendumska pitanja, od 9 do 15 sati, a nisu dobili uputu što trebaju raditi i kako će provjeravati potpise, nego da samo dođu u APIS IT.

Također je izrazila nezadovoljstvo što će vjerojatno moći provjeravati samo digitalne baze, a ne svoje referendumske knjige. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene