Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SMANJENJE LISTA ČEKANJA

Ministarstvo zdravstva najavilo veliku promjenu u idućoj godini: Jedna će usluga biti dostupnija građanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zdravstva najavljuje da će iduće godine posvetiti posebnu pažnju izradi javnozdravstvene mreže u koju će biti uključeno ugovaranje brže i dostupnije fizikalne terapije, radi smanjenja dugih listi čekanja, a svoje mjesto u mreži imat će i fizijatri i fizioterapeuti.

Odgovor je to iz Ministarstva na zahtjeve Hrvatske komore fizioterapeuta, koja traži da pacijenta na fizikalnu terapiju naručuje direktno liječnik obiteljske medicine, odnosno da se poveća dostupnost i skrate liste čekanja tako da se iz naručivanja na tu terapiju izostavi bolnički fizijatar.

Naime, zbog nepostojanja Mreže za fizikalnu terapiju HZZO je sada prisiljen ugovarati fizioterapeute preko djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije, što, kažu fizioterapeuti, komplicira put pacijenta do terapije.

Proizlazi da su fizioterapeuti pomoćno osoblje fizijatara

"Mi bismo htjeli presliku slovenskog modela i za to imamo podršku obiteljske medicine, ali fizijatri se opiru jer gube razlog svoga postojanja. Fizijatara nema u drugim europskim državama", izjavila je Hini Mirjana Grubišić iz Komore fizioterapeuta iznoseći njihov prijedlog za smanjivanje predugih listi čekanja na fizikalnu terapiju.

Liste čekanja u Hrvatskoj, smatra Grubišić, komplicira čekanje najprije za pregled kod fizijatra, a zatim na fizikalnu terapiju, i to obavezno u istoj ustanovi jer je ukinuta uputnica za tu vrstu terapije.

"Proizlazi da su fizioterapeuti pomoćno osoblje fizijatara iako to nijednim propisom nije tako definirano", poručuje Grubišić.

Pročitajte i ovo Branko Bazdan Promjene u zdravstvu "Reforma neće ništa promijeniti. Za 5, 6 godina neće biti ni mene, ni ministra": Najviše negodovanja stiže s juga Hrvatske

Pročitajte i ovo Valentina Baus - 1 Podaci za 2021. godinu Od čega su Hrvati umirali prošle godine? Većinom umiremo od bolesti koje se mogu liječiti

Pozivajući se na Zakon o fizioterapeutskoj djelatnosti, predsjednica Komore kaže da je i sada zadaća liječnika samo indicirati uputnu dijagnozu, a fizioterapeut izrađuje plan i program terapije.

"To je već sada u zakonu, ali se ne poštuje", ističe Grubišić.

Komora fizioterapeuta traži da se fizikalna terapija ugovara posebno i da fizioterapeuti budu nositelji djelatnosti, a ne fizijatri.

"Ideja je da obiteljska medicina upućuje na fizikalnu terapiju, ali fizijatrima to baš ne paše, oni bi htjeli da ostane postojeće stanje. Oni bi htjeli biti voditelji tima iako ni po kojem propisu fizijatar nije nama voditelj. Za to nema zakonske osnove", poručila Grubišić.

Komora fizioterapeuta traži fizikalnu terapiju u domovima zdravlja koju će odrađivati samo fizioterapeuti, na temelju uputnice. Takvu uputnicu izdavali bi obiteljski liječnici, ali i drugi specijalisti - ortopedi, neurolozi, kirurzi.... To će, poručuju, biti brže i jednostavnije za pacijente, a jeftinije za državu.

Fizijatri kažu da su oni voditelji rehabilitacijskog tima

Prijedlog da se fizikalnu medicinu spusti na razinu primarne zdravstvene zaštite komentirao je za Hinu predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora Frane Grubišić koji ističe "svu složenost usluga unutar djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije u kojoj je fizikalna terapija samo jedna od metoda liječenja".

Grubišić kaže da su fizijatri posebno educirani za dijagnostiku, liječenje i praćenje ishoda te je njihova odgovornost mnogo veća od "uputnice za fizikalnu terapiju", na što ih se u ovoj raspravi pokušava svesti.

Svoje stajalište argumentira Bijelom knjigom specijalizacija na EU razini, gdje su, kaže, definirane ovlasti i kompetencije fizijatara.

Fizijatar je, kaže Grubišić, voditelj rehabilitacijskog tima i jedini koji obavlja klinički pregled, definira hodogram dijagnostičke obrade, postavlja dijagnozu i propisuje medikamentno liječenje i rehabilitacijski protokol, vodeći pri tome računa i o mogućim popratnim komorbiditetima i lijekovima koje pacijent uzima.

"Fizikalna terapija mora se koristiti samo prema indikacijama i njezini ishodi moraju se pratiti. Ne radi se tu samo o nekom 'upućivanju pacijenata' u pogone fizikalne terapije, koja u konačnici ima i svoju cijenu", objašnjava Grubišić te poziva na argumentiranu raspravu koja će uključiti sve odgovorne dionike u procesu liječenja kao i osiguravajuće društvo.

Ministarstvo: U novoj mreži svoje mjesto imat će fizijatri i fizioterapeuti

U donošenju nove Mreže javne zdravstvene službe iduće godine nastojat će se osigurati pravovremena fizikalna terapija, a uzet će se u razmatranje svi prijedlozi županija i mišljenja struke, odgovorili su Hini iz Ministarstva zdravstva na upit o jednostavnijem pristupu fizikalnoj terapiji, na koju se danas u Hrvatskoj dugo čeka.

Na tragu je to i obećanja ministra Vilija Beroša koji je na predstavljanju reforme u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici najavio "propisivanje prihvatljivog vremena za ostvarivanje mjera zdravstvene zaštite" i donošenje "pravilnika o listama čekanja".

Komentirajući problem ljudi koji su na dugotrajnom bolovanju zbog nemogućnosti provođenja fizikalne terapije, Beroš je poručio kako "uvođenje potreba za fizikalnom terapijom na primarnoj razini smatra realnim i potrebnim jer će se time povećati i dostupnost i kvaliteta".

Pročitajte i ovo Istraživanje javnog mnijenja o zadovoljstvu zdravstvom 8 ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV Koliko su Hrvati zadovoljni zdravstvom? Situacija je alarmantna

Pročitajte i ovo Vili Beroš nova izreka Lapsus ministra Beroša koji je nasmijao sve: ''Ovo je već drugi put, nije ovo slučajno''

U Ministarstvu kažu da je, prema aktualnom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, djelatnost fizikalne terapije na razini domova zdravlja. No, nema Mreže fizioterapeuta na primarnoj razini, osim za fizioterapiju u kući, u koju su uključena 304 fizioterapeuta.

Planiraju, kažu, pozvati na suradnju Hrvatsku komoru fizioterapeuta, Hrvatsko društvo za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kako bi se izradio najbolji mogući model, a u cilju osiguravanja dostupnosti i što pravovremenije fizikalne terapije našim građanima.

Poručuju i da nema nema nikakva govora o bilo kakvom gubitku funkcije ili razloga postojanja fizijatara.

"Ovo ministarstvo cijeni svaku struku i smatra da obje struke (fizijatri i fizioterapeuti) imaju svoje mjesto u sustavu koji treba biti bolje povezan i organiziran na način da može pružiti što bržu i bolju uslugu pacijentu", poručuju iz Ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene