Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci za 2021. godinu

Od čega su Hrvati umirali prošle godine? Većinom umiremo od bolesti koje se mogu liječiti

Aktualno Galerija Valentina Baus - 1 Valentina Baus - 1 Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus - 2 Valentina Baus - 2 Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus - 3 Valentina Baus - 3 Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus - 4 Valentina Baus - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Valentina Baus - 5 Galerija 1/5 >>
COVID je, među bolestima, odnio najviše ljudskih života u prošloj godini. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je podatke o smrtnosti u 2021. godini.

U Hrvatskoj je prošle godine preminulo 62.712 osoba, a njih čak 39.728 umrlo je od deset istih bolesti. Prvi uzrok smrti i dalje su bolesti cirkulacijskog sustava. Međutim, ako gledamo pojedinačnu dijagnozu, vodeći uzrok smrti je COVID: 8557 osoba umrlo je u prošloj godini s dijagnozom koronavirusa.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

Slijede ishemijske bolesti srca – iza takve stručne dijagnoze kriju se najčešće infarkti. Zatim su tu cerebrovaskularne bolesti, odnosno moždani udari. Na četvrtom je mjestu dijabetes, potom bolesti uzorkovane visokim tlakom.

Gledamo li onkološke dijagnoze, tu su vodeći uzročnici smrti bili rak pluća i rak debelog crijeva. No, dobra je vijest da smrtnost od raka kroz godine ipak malo opada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigla i policija VIDEO Pijana putnica napravila kaos u avionu: Zbog nje avion je morao prisilno sletjeti

Pročitajte i ovo Ljubo Pavasović Visković Tko stoji iza transakcije? Odvjetnik Pavasović Visković za Dnevnik Nove TV o tome zašto je ime njegova klijenta izronilo u priči oko Fortenove i o šeiku: "On nije novi igrač u ovoj priči"

Kod muškaraca je vodeći uzrok smrti bio je COVID, koji je s prvog mjesta istisnuo infarkte i moždane udare. Kod žena je ljestvica ponešto drugačija: bolesti srca su na prvom mjestu, zatim COVID, a potom moždani udari.

Što se tiče nesretnih slučajeva, vodeći uzročnik su padovi. Kako je istaknula voditeljica i reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus, uglavnom je riječ o starijim osobama kojima padovi dodatno pogoršaju zdravstveno stanje. Zatim su tu prometne nesreće, a najmanje je takvih nesretnih slučajeva uzrokovano utapanjem i trovanjem.

Na kraju je važno istaknuti da se većinom umire od bolesti koje se mogu liječiti, možda čak i spriječiti preventivnim pregledima, ali i zdravim načinom života.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene