Gužva je bila u Ministarstvu zdravstva. O prijedlozima zdravstvene reforme s državnim tajnikom Dulibićem su razgovarali predstavnici liječnika, medicinskih sestara, ali i pacijenata. U Dnevniku Nove TV reporterka Martina Bolšec Oblak o ovoj temi razgovarala je s predsjednicom Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata dr. sc. Jasnom Karačić Zanetti.

Galerija Jasna Karačić Zanetti Udruge za promicanje prava pacijeneta - 2 Udruge za promicanje prava pacijeneta- 1 +1 Udruge za promicanje prava pacijeneta - 4

Liječnici zahtijevaju izmjene prema kojima studenti medicine nakon fakulteta moraju provesti godinu dana u obiteljskim ordinacijama, kritizirali su i odredbu rada na hitnoj, a fizioterapeuti upozoravaju jer njihova struka i dalje nije dio primarne zdravstvene zaštite.

U Dnevniku Nove TV, reporterka Martina Bolšec Oblak razgovarala s predsjednicom Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata dr. sc. Jasnom Karačić Zanetti.

Jeste li očekivali ministra na sastanku, zanimalo je reporterku.

"Malo smo razočarani, ministar mora biti na ovakvim sastancima. Ako nema ministra, koji donosi odluke, to sve govori o važnosti ovakvog sastanka", smatra predsjednica udruge.

"Očekuje se puno više, ono što smo danas čuli ne ide u prilog pacijentima. Neće dobiti neku veću razinu zaštite ili usluge. Pacijentima neće ništa ići na bolje", smatra Karačić Zanetti.

Pita se i kako su pacijenti središte reforme "ako nas nisu ništa pitali? Svaki dan imamo 100 kontakata ljudi koji su nezadovoljni. Kojom analizom su došli do podataka?", pita se Karačić Zanetti.

"Pacijenti se burno javljaju sa svim problemima. Nemaju pristup zdravstvenoj usluzi, ako netko čeka na pretragu dvije godine, onda ne govorimo o listi čekanja, nego nedostupnosti zdravstvene zaštite", ističe.
 
Udruga inzistira i da se uvede izmjena Zakona o pravima pacijenata jer smatra da reforma nije provediva i ne donosi ništa korisno pacijentima.

Bolšec Oblak je pitala i što misle o podizanju limita za naknade koje plaćaju građani bez dopunskog osiguranja.

"Na taj način se želi nametnuti dopunsko osiguranje kao obavezno, jer nitko neće riskirati da ostane bez tog osiguranja. Želi se da svi građani uplaćuju obvezno i dopunsko osiguranje. Nije fer jer neki i dalje moaju doplaćivati neke lijekove", ističe predstavnica pacijenata.

Karačić Zanetti ističe kako je reforma trebala drugačije izgledati i imati pacijenta u fokusu.

"Ministar mora sudjelovati u ovome direktno i na temelju tih podataka raditi promjene i reformu i da nešto nauči iz pritužbi, a ne da se stalno vrtimo u krug. Mora se čuti glas pacijenata", zaključuje predsjednica udruge.

Cijeli razgovor pogledajte u videu koji je u prilogu

Ilustracija Zbog opasnog izazova dječaci iz Slavonije završavaju s ozljedama testisa: "Ako se dogodi, hitno dođite u bolnicu"

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju