Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene u zdravstvu

"Reforma neće ništa promijeniti. Za 5, 6 godina neće biti ni mene, ni ministra": Najviše negodovanja stiže s juga Hrvatske

Aktualno Galerija Vili Beroš, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar zdravstva Foto: DNEVNIK.hr Branko Bazdan Branko Bazdan Foto: DNEVNIK.hr +0 Paula Klaić Saulačić Galerija 1/3 >>
Dvadesetak dana nakon što su mu stizali prigovori, Vili Beroš ponovno je stao pred novinare s izmijenjenim planom. Popustio je mladim liječnicima. Županima, od kojih su neki i njegovi HDZ-ovci - nije. Ali ni ovo nije konačan plan za zdravstvo.

1500 komentara stiglo je na reformu zdravstva. Pa je ministar neke stvari i uvažio.

"Sve su kotačići koji moraju biti uklopljeni u taj kompleksni mehanizam i moraju funkcionirati kao švicarski sat. To nije lako postići", rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva (HDZ).

Najviše primjedbi stiglo je od mladih liječnika. Nisu htjeli obveznu godinu rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Neće je ni biti.

"Mi nismo bili protiv toga da se radi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer to je put koji odabere velika većina mladih liječnika nakon što diplomira, ali smo bili izričito protiv toga da to bude obaveza", rekla je 
Marina Dasović, studentskI zbor Medicinskog fakulteta. Pa ostaje problem nedostatka obiteljskih liječnika. Apel struke stigao je u raspravi od psihologa i logopeda.

Ministar je danas poručio - ući će u domove zdravlja i biti dostupniji pacijentima. Odustalo se i od prijedloga da u domu zdravlja moraju raditi 5 godina prije nego što otvore privatnu praksu. Koordinacija obiteljske medicine reformom nezadovoljna.

"Mislim da ne možemo to zvai pravom reformom jer zapravo samo su neke sitne promjene tu napravljene kako bi se ugasila tu vatra, ali ono krucijalno, osnaživanje, toga nema", rekla je Vesna Potočki Rukavina, KoHOM.

Ministar kaže - smanjit će liste čekanja, pacijent je u središtu...
"Nema čarobnog štapića, ali sinergijom različitih mjera mislim da možemo postići krajnji cilj a to je svesti vrijeme čekanja u neke normalne okvire.", rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva (HDZ).

A liječnici poručuju - ništa bez nas.

"Kad bi počeli radit na takav način da svakom pacijentu posvetimo dovoljno vremena kako to treba biti, liste čekanja bi bile tri puta veće. ja ću reći, reforma je dobro zamišljena, ali jako puno toga treba posložiti", rekla je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

"Ja znam da je primarni fokus bio na pacijente i apsolutno se s time kao inicijativa slažemo, ali mislim da će puno bolja zdravstvena njega biti kada sami liječnici su zadovoljni radom u ustanovi, jer nećete imati liječnika da pružaju tu njegu koja je navodno bolja", rekao je Fran Stjepan Naranđa, Inicijativa mladih liječnika.

  Pročitajte i ovo Provjereno: Zdravstvo - 7 PRIČA PROVJERENOG Hoće li reforma zdravstva uništiti sustav? Struka upozorava: "Kad bi ljudi vidjeli kako sve funkcionira kad je normalno organizirano..."

Bolje neće biti ako pitate župane - općim bolnicama više neće upravljati oni, nego država. Ali popustio je Beroš kod spajanja bolnica - o tome će moći sami odlučiti.

"Nije lako, nije jednostavno međutim moramo naći neki koncept, rekao je Beroš. No sve je još podložno promjenama. Zakoni kojih se reforma tiče još moraju proći saborsku proceduru - ali izglasani bi trebali biti do kraja ove godine. Tek onda, očito je, treba izraditi hrpu pravilnika - koji bi trebali otkriti detalje pokušaja reformiranja zdravstva.

Pročitajte i ovo Istraživanje javnog mnijenja o zadovoljstvu zdravstvom 8 ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV Koliko su Hrvati zadovoljni zdravstvom? Situacija je alarmantna

"Za 5, 6 godina neće biti ni mene ni ministra"

Zbog reforme zdravstva najviše negodovanja bilo je na jugu Hrvatske i to zbog pitanja vlasništva domova zdravlja i bolnica.

Vili Beroš nije uvažio primjedbe Dubrovačko-neretvanske županije da bolnica ne prelazi u državne ruke. Što na sve kažu u županiji otkriva reporterka Paula Klaić Saulačić koja je razgovarala s Brankom Bazdanom, ravnateljem Doma zdravlja Dubrovnik.

"Bili smo protiv toga, naša županija je uska i duga te mislimo da će iz jednog centra zdravstvena zaštita biti lošije vođen nego iz tri",rekao je Bazdan, koji smatra da reforma neće riješiti probleme kadra. 

"Reforma neće ništa promijeniti, rezultati će se vidjeti za 5, 6 godina kada neće biti ni ministra ni mene pa ćemo vidjeti tko je bio u pravu", rekao je. 

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene