Obavijesti Pretražite Navigacija
BURNA JAVNA RASPRAVA

Psiholozi uputili ozbiljan apel, traže otvaranje ordinacija: "Vidimo prave depresije kod mlađe djece, od devete godine pa nadalje"

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Mentalno zdravlje mladih: Ilustracija - 3 Mentalno zdravlje mladih: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mentalno zdravlje mladih: Ilustracija - 2 Mentalno zdravlje mladih: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mentalno zdravlje mladih: Ilustracija - 1 Mentalno zdravlje mladih: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mentalno zdravlje mladih: Ilustracija - 4 Mentalno zdravlje mladih: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Zoran Vujnović Galerija
Još je nekoliko sati ostalo do kraja javne rasprave o glavnim zakonima zdravstvene reforme. Psiholozi su u komentarima zavapili da mentalno zdravlje ne smije biti zaboravljeno. Pogotovo kod mladih.

Više od 1500 komentara na dva zakona reforme. Svaki peti protivi se tome da mladi liječnici godinu dana rade u obiteljskoj medicini.

Liječnička komora traži ograničene mandate rukovoditelja, ne žele nova pravila u dopunskom radu, a na e-savjetovanju zavapili su i psiholozi - mentalno zdravlje ne smije biti zaboravljeno. Pogotovo kod mladih.

"Tražimo da se psihološka djelatnost eksplicitno uvrsti kao djelatnost u primarnoj zdravstvenoj zaštiti", poručio je Antun Pretković iz Hrvatske psihološke komore te dodao: "Možda i najbitnije, tražimo da se psiholozima i kliničkim psiholozima omogući otvaranje ordinacija sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti."

Pandemija, izolacija, bijeg na društvene mreže učinili su svoje, pogotovo kod ranih adolescenata.

Zoran Vujnović, specijalist psihijatar iz Odjela za dječju i adolescentsku psihijatriju u Splitu upozorava da se u dobi curica, pogotovo onih od 14,15 i 16 godina javlja težnja za idealnom slikom sebe. "Srećom, to ne pripada svijetu realiteta. U svijetu realiteta je dosta biti dovoljno dobar", kazao je.

Čak 30 posto više mladih na liječenju u odnosu na prošlu godinu

Hrvatska ima 50-ak dječjih psihijatara, trebalo bi ih biti tri puta više. Nedostaje i bolničkih kreveta, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji se, pojašnjava Vujnović, djeca liječe ambulantnim putem i donedavno putem dnevne bolnice Split. "Hospitalizirati ne možemo u našoj županiji", kazao je.

U zagrebačkoj gradskoj bolnici u Kukuljevićevoj liječi gotovo polovica težih pacijenata iz ostatka Hrvatske. U posljednjih godinu dana u bolnici je bilo 30 posto više mladih, na hitnom pregledu 20-ak posto više.

Pročitajte i ovo Ilustracija ZA DNEVNIK NOVE TV ''Mentalno zdravlje je goruće pitanje, a posebno ugroženi su mladi'', upozorila je psihologinja i objasnila kako se nositi s tim zdravstvenim poteškoćama

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Vili Beroš VAŽNO ULAGANJE Dan koji bi mogao biti presudan za Plenkovića i Beroša: Nedostaje dokument koji bi Hrvatsku mogao doći glave

"Više se radi pa vidimo pravih depresija kod mlađe djece. Od devete godine pa nadalje. I to vrlo teških depresivnih stanja", ustvrdila je Ljiljana Karapetrić Bolfan, specijalist psihijatar dječje i adolescentske psihoterapije koja smatra da nije bitno jesu li roditelji doma nego jesu li dostupni djetetu.

"Imamo jedan imperativ uspjeha školske djece koji ne dolazi samo od njih već i od roditelja koji u početku to često poriču, ali se onda vidi da je to nesvjesna poruka koja stoji u pozadini", kazala je.

Problemi su slojeviti, ali najvažnije - nisu nerješivi.

Više o apelima psihologa pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Martine Bolšec.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene