Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politku poručuju kako se zalažu na veće uključenje očeva u odgoj djece u najranijoj njihovoj dobi.

Galerija


Nakon što je Željkova supruga na rodiljnom dopustu bila 70 dana, vratila se na posao, a na rodiljni dopust je otišao on. "Najviše me potaklo to što želim biti sa svojim djetetom, mislim da dijete nije ni mamino ni tatino nego je naše", govori Željko.

Vezani članci Tate na djelu Očevima nije jasno zašto ih svi čudno gledaju jer su im djeca još uvijek živa... nekim čudom Nespretni tata Tate su neiscrpan izvor smijeha, posebno kad su skloni nezgodama

Nakon 70-og dana od rođenja djeteta, kao što je to bio slučaj sa Željkom, majka na oca može prebaciti rodiljni dopust. On traje do djetetovih 6 mjeseci. Nakon toga se može koristiti roditeljski dopust. Po četiri mjeseca na raspolaganju imaju i majka i otac, s tim da ga ne smiju koristiti istovremeno.

Rodiljni i roditeljski dopust očeva (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Rodiljni i roditeljski dopust očeva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Prošle su godine rodiljni dopust koristila 204 muškarca, a roditeljski njih 1930. Od 2014. godine ta se brojka ne mijenja previše.

"Vrlo nisko u odnosu na ostale Europske zemlje. U statističkom pogledu je statistika poražavajuća, pogotovo zato što se posljednjih 4-5 godina ne povećava", govori pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić.

Pravobraniteljica poručuje da bi Vlada trebala predložiti mjere kojima bi se očevi aktivnije uključili u odgoj djece u njihovoj najranijoj dobi.

"Republika Hrvatska je podržala direktivu europskog parlamenta i vijeća oko usklađivanja obiteljskog i poslovnog života u dijelu uvođenja instituta očevog dopusta u trajanju od 10 dana. Na taj način to je jedan poticaj kojemu ćemo pridonijeti veće uključivanju očeva u podizanje djece", govori pomoćnik ministrice za demografiju, Ivica Bošnjak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr