Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Zašto Hrvati zaziru od korištenja rodiljnog dopusta? "Pa dijete nije ni mamino ni tatino nego zajedničko"

Rodiljni i roditeljski dopust očeva (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Rodiljni i roditeljski dopust očeva (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Rodiljni i roditeljski dopust očeva (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Rodiljni i roditeljski dopust očeva (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rodiljni i roditeljski dopust očeva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Rodiljni i roditeljski dopust očeva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rodiljni i roditeljski dopust očeva (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politku poručuju kako se zalažu na veće uključenje očeva u odgoj djece u najranijoj njihovoj dobi.

Nakon što je Željkova supruga na rodiljnom dopustu bila 70 dana, vratila se na posao, a na rodiljni dopust je otišao on. "Najviše me potaklo to što želim biti sa svojim djetetom, mislim da dijete nije ni mamino ni tatino nego je naše", govori Željko.

Pročitajte i ovo Očinski dopust: Ilustracija - 8 Povećavaju se i naknade Očevi od ponedjeljka mogu uzeti očinski dopust: "Iskoristit ću sve, naravno, koliko god mogu pomoći ženi oko djeteta" Reporter Dino Goleš praktično objašnjava odluke EU (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Velika analiza Dnevnika Nove TV Pomicanje sata, ukidanje roaminga, prava putnika... Znate li koje sve pogodnosti donosi članstvo u EU?

Nakon 70-og dana od rođenja djeteta, kao što je to bio slučaj sa Željkom, majka na oca može prebaciti rodiljni dopust. On traje do djetetovih 6 mjeseci. Nakon toga se može koristiti roditeljski dopust. Po četiri mjeseca na raspolaganju imaju i majka i otac, s tim da ga ne smiju koristiti istovremeno.

Rodiljni i roditeljski dopust očeva (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Rodiljni i roditeljski dopust očeva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Prošle su godine rodiljni dopust koristila 204 muškarca, a roditeljski njih 1930. Od 2014. godine ta se brojka ne mijenja previše.

"Vrlo nisko u odnosu na ostale Europske zemlje. U statističkom pogledu je statistika poražavajuća, pogotovo zato što se posljednjih 4-5 godina ne povećava", govori pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić.

Pravobraniteljica poručuje da bi Vlada trebala predložiti mjere kojima bi se očevi aktivnije uključili u odgoj djece u njihovoj najranijoj dobi.

"Republika Hrvatska je podržala direktivu europskog parlamenta i vijeća oko usklađivanja obiteljskog i poslovnog života u dijelu uvođenja instituta očevog dopusta u trajanju od 10 dana. Na taj način to je jedan poticaj kojemu ćemo pridonijeti veće uključivanju očeva u podizanje djece", govori pomoćnik ministrice za demografiju, Ivica Bošnjak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene