Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, zatražila je hitan sastanak pravnih službi ministarstava zbog nesuglasja pravnih tumačenja prednosti zapošljavanja branitelja kod izbora ravnatelja škola i đačkih domova.

Galerija


"Žao mi je zbog nastale situacije te molim škole da do daljnjeg ne primjenjuju poslani naputak te da pričekaju nove informacije", poručila je ministrica nakon burnih reakcija koje je izazvao njezin naputak osnovnim i srednjim školama, kao i đačkim domovima o prednosti nezaposlenih branitelja kod zapošljavanja na ravnateljskim mjestima.

Vezani članci Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Objavljeno u kojih će pet županija škole štrajkati u ponedjeljak, odaziv i dalje velik Štrajk u školama (Foto: Pixsell,Davor Puklavec/Dubravka Petric) - 2 Gotovo 90 posto škola u Hrvatskoj danas štrajkalo, sindikalisti objavili u kojim će županijama nastava sutra biti blokirana

Oprba je u Saboru ustvrdila kako se branitelji pretvaraju u posebnu privilegiranu kastu.

Ministar branitelja Tomo Medved ustvrdio je u četvrtak da nema ništa sporno u Odluci o izboru i imenovanju ravnatelja u školskom sustavu po kojoj prednost u zapošljavanju imaju hrvatski branitelji, objasnivši da je odluka usklađena sa Zakonom o hrvatskim braniteljima.

Komentirajući tu odluku koju je potpisala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, Medved je rekao novinarima uoči sjednice Vlade da je ministrica u odluci citirala odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima koji je prošao javnu raspravu i dva čitanja u Hrvatskom saboru.

"Izmjena u odnosu na bivši zakon u tome je što je ovdje omogućeno pravo prvenstva i na rukovodeća mjesta. Zakon svakako treba promatrati u cijelosti", rekao je Medved. Naglasio je da se tu izričito govori o izboru pod jednakim uvjetima, pa u konačnici i za one zaposlene u obrazovnom sustavu koji nisu raspoređeni na odgovarajuća radna mjesta.

Zakon o hrvatskim braniteljima, kazao je Medved, čitavo je vrijeme usklađivan sa svim ministarstvima, uključujući i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Smatra da se u tom slučaju ne događa ništa revolucionarno jer se izbor ravnatelja, odnosno ključnog osoblja odvija po programu i pravilima Ministarstva znanosti i obrazovanja, uvažavajući i uvjete koji su propisani Zakonom o hrvatskim braniteljima vezanim za pravo prvenstva za prijem u službu.

Za moguće tužbe koje najavljuju neke udruge Medved kaže da svatko ima ustavno pravo podnositi tužbe. Naglasio je pritom da su usuglašavali svaki članak zakona i da zakon treba tretirati u cijelosti.

Udrugu srednjoškolskih ravnatelja zabrinjava što u uputama jasno piše da isključivu prednost pri natječaju i izboru za mjesta ravnatelja škole imaju nezaposleni branitelji s osam godina staža u školi.

Divjak: Uputa školama o zapošljavanju branitelja pojašnjava Zakon o braniteljima

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako uputa koju su dobile škole o prednosti zapošljavanja nezaposlenih branitelja na mjestu ravnatelja u školama i učeničkim domovima ne predstavlja njezinu odluku, već pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima.

Riječ je o Zakonu o braniteljima koji je već šest mjeseci na snazi i koji propisuje odredbe za sve javne službe ili javne ustanove.

"Uputa školama dana je temeljem tumačenja Ministarstva hrvatskih branitelja i ne predstavlja moju odluku, već samo pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima koji u sebi sadrži jasno napisane kazne za postupanje mimo Zakona", rekla je Divjak.

"S obzirom na to da se spominje Ustavni sud kao tijelo koje treba utvrditi ustavnost Zakona o braniteljima – ako taj Zakon sud ocjeni neustavnim, istog trenutka mijenjamo naputak školama", dodala je ministrica, koja je na službenom putu u Parizu, gdje na Sorbonni sudjeluje na ministarskoj konferenciji o bolonjskom procesu.

Divjak je rekla i kako, što se tiče zapošljavanja obrazovnih djelatnika, Ministarstvo prvi put Zakonom o odgoju i obrazovanju, koji se trenutno nalazi u Saboru, uvodi red u sustav zapošljavanja uvođenjem selekcijskog postupka, a koji će postupak učiniti transparentnijim i za ove slučajeve.

Kako pišu mediji, Divjak je 16. svibnja dala pismenu uputu osnovnim i srednjim školama, kao i đačkim domovima o prednosti nezaposlenih branitelja kod zapošljavanja na ravnateljskim mjestima, a osim branitelja, kategorije koje će ostvarivati pravo prednosti su i djeca stradalih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, ratni dragovoljci, članovi uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja. (Hina)