Plan Vlade da vrati Inu u hrvatske ruke zasad je na razini praznih obećanja. Od božićne najave prošlo je 15 mjeseci, a otad nijednog konkretnog poteza. Osnovan je savjet za Inu, planirala se prodaja dijela HEP-a, a onda su odlučili potražiti konzultante. Od sedam ponuđača u uži odabir ušli su J. P. Morgan, Morgan Stanley te Lazard.

Galerija


Ponude konzultanata na stolu su više od dva mjeseca, no odluke još nema.

Vezani članci Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Svjedok na suđenju: "Ježić mi je rekao da je novac trebao proslijediti Sanaderu" Plan za otkup dionica INA-e (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ministar Ćorić: "Potraga za konzultantom je u završnoj fazi"

"Potraga za konzultantom za otkup dionica MOL-a u završnoj je fazi tako da vjerujem da ćete u sljedećih 10 dana doznati naziv konzultanta koji će RH pomoći u ovom procesu", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Fiksnog roka nema. No bilo je obećanja, od početka analize ponuda.

"Očekujem da ćemo u sljedećim tjednima moći donositi odgovarajuće odluke u vezi s tom temom", rekao je Andrej Plenković krajem siječnja.

Plan za otkup dionica INA-e (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Plan za otkup dionica INA-e (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Nastavljen je tako niz obećanja o rokovima, od najave plana na Badnjak prije 15 mjeseci. Posljednje je stiglo od ministra energetike da će konzultanta odabrati do kraja ožujka. Oporba proziva.

"Sve u vezi s Inom napravili su pogrešno. Krenuli su s pogrešnim konceptom renacionalizacije otkupa HEP-a, što je bilo krivo formirano. Oni su ustvari formirali povjerenstvo koje je napravilo to da nije ništa napravilo, da su rekli odustajemo od toga i sada idemo na drugi model, nažalost nimalo ohrabrujuće", smatra Ivo Jelušić.

"Nisu ponude slali nijednoj konzultantskoj tvrtki koja se bavi baš naftnim sektorom jer su to sve financijske institucije", zamjera bivši ministar Tomislav Panenić.

Pitanje je i kako će se postaviti Mađari.

"Sa stručnog stanovišta ja mislim da MOL-u sigurno nije u interesu prodati i mislim da će MOL izaći s vrlo visokom cijenom zapravo jer ga nitko ne može natjerati da proda taj udio u Ini", smatra energetski konzultant Jasminko Umičević.

Ovaj ekonomski stručnjak napominje pak da je plan reotkupa za Hrvatsku ipak prevelik financijski zalogaj.

"Ono što je moguće i što se nazire kao realna mogućnost jest da se pronađe strateški partner više kompanija i sa istoka, i sa zapada, kineski, i ruski, i američki. O njima se već spekuliralo da imaju određeni interes o otkupu Molova udjela u Ini i da se s tim strateškim partnerom dogovore povoljni uvjeti", govori Dominik Vuletić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.