Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komentirao i Banožića

Hoće li zabraniti maturalna putovanja u Grčku? Ministar Fuchs odgovorio na važno pitanje

Radovan Fuchs
Radovan Fuchs Foto: DNEVNIK.HR
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da njegovo ministarstvo nije dobilo nikakvu preporuku da bi učenicima trebalo zabraniti maturalna putovanja u Grčku, gdje se prije deset dana dogodio nasilni obračun između navijača.

"Rukovodimo se preporukama Ministarstva vanjskih poslova i informacijama diplomatskih predstavništava, zasad nemamo preporuku da bi trebali izići van i objaviti da se zabranjuju maturalna putovanja u Grčku", rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uoči prve sjednice Vlade nakon ljetne stanke.

Fuchs je dodao da je njegovo Ministarstvo primilo upit jedne škole o maturalnom putovanju u Grčku, odnosno je li ono sigurno za učenike.

''Apelirat ćemo da se maturanti ponašaju dostojanstveno, da obilaze kulturne i povijesne destinacije koje su predviđene i da svojim ponašanjem štite dignitet Republike Hrvatske i njih samih'', napomenuo je.

O cjelodnevnoj školi

Uoči početke nove školske godine sljedećeg mjeseca, s kojom počinje eksperimentalni program cjelodnevne škole, resorni ministar najavljuje da će većina stvari biti gotova do prvog dana škole.

"Možda će neki radovi ili nabava neke opreme kasniti, dok se sve ne posloži i ne instalira, a škole će naći alternativno rješenje za prvi mjesec ili dva'', izjavio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro pripazite! U tijeku je pokušaj prijevare u velikoj banci, izdano upozorenje: Ovo nikako nemojte napraviti!

S druge strane, priručnici za izvođenje nastave su gotovi, knjige koje će se primjenjivati u školama su u tisku te su provedene edukacije za ravnatelje škole, učitelje i profesore na kojima su odgovorena sva pitanja vezana za način izvođenja nastave, organizaciju nastave i slaganje satnice u školama, ističe Fuchs.

Banožićevi recenzenti? ''Obavit ću razgovore''

Na pitanje o odgovornosti recenzenata koji su pozitivno ocijenili priručnik ministra obrana Marija Banožića koji se prijavio za nastavno zvanje na sveučilištu, a u kojem su, kako se pokazalo, veliki dijelovi prepisani upravo iz radova tih recenzenata, Fuchs je odgovorio da ne želi sugerirati što će visokoškolske institucije učiniti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visok UV indeks U Hrvatsku stiže novi toplinski val: DHMZ objavio gdje će opasnost biti najveća

"One imaju određene mehanizme da unaprijede rad svojih povjerenstava da se takve stvari ne događaju. Ako netko napravi nešto, da sam ja čelnik institucije, to bih stavio na diskusiju na svoje znanstveno-nastavno vijeće", kazao je.

Fuchs je napomenuo da je osobno inicirao da doktorati moraju biti dostupni na mrežnim stranicama 30 dana prije obrane, a što se tiče konkretnog slučaja Sanje Gongete, recenzentice Banožićeva priručnika, poručio je da će s njom ''obaviti razgovore nakon kojih će vidjeti koji su sljedeći mogući koraci u tim smislu'.'


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene