Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održiv sustav

Objavljeno koje će osnovne škole biti dio eksperimentalnog programa: Djeca će imati nove predmete, dodatno učiti i pisati zadaće

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je osnovne škole koje će sudjelovati u Eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola - Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja".

U osnovne škole koje su odabrane za eksperimentalni program uvode se novi predmeti, a poznato je i kako bi "Osnovna škola kao cjelodnevna škola" trebala izgledati.

Svi učenici nižih razreda u školi bi bili obvezno do 14 sati, viših do najviše 14:40. Osim redovite nastave, u tom bi vremenu pisali zadaće i dodatno učili. Nakon toga slijedi izborni dio - učenje, sport, glazba.

Prema primjeru za cijelu Hrvatsku, to bi za najmlađe ovako moglo izgledati. Obvezni dio nastave ili A1 počinje u osam sati. Učenici imaju pet odmora, do najviše 40 minuta. U drugom dijelu obveznog programa, u kojem se pišu zadaće ili uči, A2, ostaju do 14 sati. Tek nakon toga ide izborni dio koji upisuju samo učenici čiji roditelji to žele i koji traje dok postoji potreba za njim.

Pročitajte i ovo Ilustracija 50 škola eksperimentalno Od jeseni cjelodnevna škola: Pogledajte koji su novi predmeti uvedeni i do koliko će sati trajati nastava

Prijavile su se 183 škole: Najviše ih je odabrano iz Osječko-baranjske županije

Prema podacima Ministarstva, na javni poziv prijavilo se 68 matičnih osnovnih škola, odnosno zajedno s područnim školama koje neke od njih imaju, ukupno 183. Najviše njih i prijavilo se u Osječko-baranjskoj županiji, no nijedna se nije prijavila iz Istarske županije.

MZO je danas objavio popis odabranih škola prema kojem će najviše škola u eksperimentalnom programu sudjelovati iz Osječko-baranjske županije, njih 13, a slijedi Vukovarsko-srijemska županija sa šest škola.

Po pet škola sudjelovat će iz Požeško-slavonske, Splitsko-dalmatinske i Sisačko-moslavačke županije, po četiri škole iz Karlovačke, Virovitičko-podravske i Varaždinske županije te po tri škole iz Koprivničko-križevačke županije.

Iz Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske, Ličko-senjske te Bjelovarsko-bilogorske županije sudjelovat će po dvije škole.

Po jedna škola sudjelovat će iz Grada Zagreba, Međimurske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Zadarske, Zagrebačke i Brodsko-posavske županije.

Pročitajte i ovo Ilustracija 50 škola eksperimentalno Od jeseni cjelodnevna škola: Pogledajte koji su novi predmeti uvedeni i do koliko će sati trajati nastava

Najavljena su četiri programa: Samo u jednom sudjelovat će svi učenici

Model cjelodnevne škole sastoji se od četiri odgojno-obrazovna programa - programa nacionalnog kurikuluma, odnosno obvezne i izborne nastave (A1), programa potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja (A2), izvannastavnih aktivnosti (B1) i izvanškolskih aktivnosti (B2).

U programima A1 i A2 sudjelovali bi svi učenici i u školi bi, ovisno o rasporedu, učenici razredne nastave boravili do 14 sati, a učenici predmetne nastave prosječno do 15 sati.

Nakon obavezne nastave za sve učenike slijede aktivnosti izbornih programa za dio učenika.

Uz povećanje satnice nekih predmeta, poput Hrvatskoga jezika i Matematike od prvog do osmog razreda, Likovne i Glazbene kulture od prvog do četvrtog, Tjelesnog u četvrtom, Geografije u petom te Tehničke kulture u šestom, uvode se i novi.

Tako se kao alternativa Vjeronauku od prvog do osmog razreda uvodi predmet Svijet i ja, a učenici od prvog do četvrtog razreda dobit će predmet Praktične vještine.

Od prvog do osmog razreda kao obavezan uvodi se predmet Informacijske i digitalne kompetencije. Predmet Priroda i društvo u nižim razredima razdvaja se na dva predmeta - Društvo i zajednica te Prirodoslovlje, a taj će predmet osnovnoškolci slušati do šestog razreda.

Svi zaposlenici eksperimentalnih škola dobit će mjesečno uvećanje osnovne plaće od 5 posto. Razrednici će dobiti i dodatak u iznosu od 5 posto, a predviđeni su i dodaci za nastavnike koji sudjeluju u programima A2 i B1.

Ukupan maksimalni iznos dodataka na osnovnu plaću unutar eksperimentalnog programa može iznositi do 25 posto mjesečno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene