Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u nedjelju je odbacio mogućnost skorih izmjena izbornog zakonodavstva s ciljem suzbijanja prelaženja zastupnika drugim političkim opcijama te dodao da je za takve izmjene potreban široki konsenzus političkih stranaka i društva u cjelini.


Pitanje neotuđivosti saborskog mandata koji ostaje zastupniku i kada prijeđe drugoj političkoj opciji aktualiziralo je neprestano jačanje saborskog kluba Milana Bandića. Naime, Bandićeva stranka je na parlamentarnim izborima osvojila jedan mandat, a njegov klub sada ima 13 zastupnika.

Vezani članci U Saboru prat utakmice svjetskog prvenstva između Hrvatske i Maroka - 6 FOTO Kockice spremne, prati se pozorno... Pogledajte kako zastupnici u Saboru gledaju utakmicu Sabornica Rasprava u Saboru: ''Od poreza na ekstraprofit ne treba bježati, ali kako će to osjetiti građani?''

Zbog nekih prelazaka u Bandićev klub i Uskok provodi izvide, no Bošnjaković kaže da se za sada ne razmatra o izmjenama izbornog zakonodavstva.

"Promjena izbornog zakonodavstva mogla bi se provesti samo kao posljedica šireg konsenzusa. Mijenjati ga koristeći tanku većinu nikako ne bi bilo dobro", rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković novinarima na prijemu Srpskog narodnog vijeća na pravoslavni Badnjak.

"O tome treba razgovarati na stručnim platformama, ali i gledajući situaciju u kojoj se danas naše društvo nalazi. Oko toga bi se trebao postići čvršći konsenzus, ne samo političkih stranaka, nego i konsenzus u društvu", dodao je Bošnjaković.

Bošnjaković: Neuvjerljiva politika stranaka oporbe razlog za prebjege

Ministar smatra da je velik broj političkih prebjega u klub Milana Bandića posljedica slabosti stranaka iz kojih zastupnici prelaze Bandiću. Također je rekao da se u politici stvari mijenjaju svaki dan pa ti zastupnici vjerojatno nisu više zadovoljni s politikama i stavovima stranaka s čijih su listi izabrani u Sabor.

"Mnoge oporbene stranke su oslabile, politike su im neuvjerljive što je sigurno jedan od razloga za te prebjege. Nisam sretan da je to danas prisutno u ovakvom opsegu u Hrvatskoj, niti je to dobro za stabilnost demokracije, ali prvenstveno se te stranke trebaju zapitati kako će one dalje djelovati", kaže Bošnjaković.

Prebjega u aktualnom sazivu Hrvatskog sabora najviše je u klubu Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti, koji je nedavno narastao na 13 zastupnika nakon što mu se priključio HSS-ov saborski zastupnik Mladen Mađer.

Uz zastupnike manjina, Bandiću je prešao i Ivica Mišić iz stranke Promijenimo Hrvatsku, koja je na izbore izišla u koaliciji sa Živim zidom i na čijoj se listi probio u Sabor. U svoje okrilje Bandić je prihvatio i bivše SDP-ovce Zdravka Ronka, Milanku Opačić i Anu Komparić Devčić, te bivšu HNS-ovku Mariju Puh.

Kažimir Varda, sadašnji potpredsjednik Bandićeve stranke, u Sabor je ušao kao član Hrvatske stranke umirovljenika. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju