Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Ministar obrane otkrio inzistira li i dalje na uvođenju obveznog vojnog roka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Damir Krstičević poručio je kako se traži najbolji model za kupnju borbenih aviona te je otkrio kada će biti gotove analize vezane uz uvođenje obveznog vojnog roka.

Ministar obrane Damir Krstičević u Dnevnik Nove TV komentirao je sutrašnju proslavu Dana oružanih snaga na Jarunu.

Pročitajte i ovo Koliko stoji obavezni vojni rok? - 5 Nove brige za vlast Koliko će koštati vojni rok? Ovo su prve brojke: "Ljude ne možete s takvim plaćama zadržati u sustavu" Ilustracija Promjene diljem kontinenta "Profesionalne vojske započinju ratove, ali ročnici u njima pobjeđuju": Velike promjene u europskim vojskama

Reporterka Nove TV Ivana Pezo-Moskaljov s ministrom je razgovarala i o kupnji borbenih aviona kao i uvođenju obveznog vojnog roka.

U kakvom je stanju Hrvatska vojska?

U odličnom stanju, uvijek je spremna izvršiti sve zadaće, hrvatski narod može biti siguran.

Među prioritetima je nabavka novih aviona. Rekli ste da vam za to treba politički konsenzus. Kako ćete ga postići i otkud novac?

Sustavno radimo na istraživanju svih mogućih opcija. Mislim da Hrvatska treba imati borbeno zrakoplovstvo. Mislim da vojska nije ista sa i bez zrakoplovstva. Vjerujem da ćemo kroz istraživanje naći najbolji i racionalni model. Uvijek se moramo sjetiti 90-ih kad je naša vojska bila razoružana. To je naš odnos prema budućim generacijama.

Otkud novac?

Istražujemo sve opcije, osim ulaganja to treba biti povezano s gospodarstvom. Vjerujem da možemo naći dobar model, želimo to rješavati međudržavno. Želim istražiti povoljno cijenu i paket gospodarskih aktivnosti koji je potreban Hrvatskoj.

Inzistirate li i dalje na uvođenju vojnog roka?

Radimo na Strategiji nacionalne sigurnosti. Kad smo gledali analizu svih ugroza i rizika s kojima je Hrvatska suočena, vidimo da nam treba novih sposobnosti i sada radimo na njihovom razvoju. Treba proširiti i bazu postojećih sposobnosti. U tom dijelu, osim dragovoljnog vojnog osposobljavanja, razmišljamo i dalje o temeljnom vojnom osposobljavanju. Glavni stožer provodi analizu. Na državi i društvu je odluka.

Kada će biti gotove analize?

Sve ono što se sustavno radi traje dugo, vjerujem da će analize biti gotove do kraja godine.

Strategija je u završnici. Ne budete li imali većinu u parlamentu, upitno je njezino donošenje.

Odgovorno je da mi sada završimo strategiju. Ona i Zakon o sustavu domovinskoj sigurnosti sada su nam potrebni da bismo redefinirali naš sustav sigurnosti i da bismo se još bolje mogli nositi sa svim rizicima i ugrozama s kojima je Hrvatska suočena. Vjerujem da ćemo imati većinu i da ćemo donijeti te strateške dokumente i to konsenzusom svih političkih stranaka.

Tko prijeti Hrvatskoj?

Na nama je da budemo spremni. Vidite da se Hrvatska vojska razvija u kontinuitetu, razvijamo nove sposobnosti, mi smo tu da izvršimo sve zadaće. HV je danas jamac sigurnosti, stabilnosti i slobode hrvatskog naroda.

Što očekujete od sutrašnje proslave?

Očekujemo dolazak svih ljudi u Hrvatskoj. Vidimo zajedništvo, jedinstvo i povezanost hrvatskog naroda s našom vojskom i na to smo ponosni. Vjerujemo da će to tako uvijek ostati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene