Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna bakterija

Beroš nije znao za legionelu u najvećoj hrvatskoj bolnici: "Posjetit ću Rebro"

Aktualno Galerija Zrinka Bošnjak, klinički mikrobiolog Zrinka Bošnjak, klinički mikrobiolog Foto: DNEVNIK.hr Pojava legionele na Rebru - 1 Pojava legionele na Rebru - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pojava legionele na Rebru - 2 Pojava legionele na Rebru - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pojava legionele na Rebru - 3 Pojava legionele na Rebru - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Pojava legionele na Rebru - 4 Galerija 1/7 >>
Uprava bolnice poručuje da su obavili su sve po pravilima. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

U najvećoj hrvatskoj bolnici preminulo je troje od šest pacijenata zaraženih legionelom. Izbila je još u travnju, od kada sve traje. Svi oboljeli zarazili su se unutar KBC-a Zagreb, gdje su bili hospitalizirani.

"Ono što je problematično da su ti pacijenti sami po sebi teški i još im je dodatan teret bila infekcija legionelom", rekla je Zrinka Bošnjak, klinički mikrobiolog KBC-a Zagreb.

Uprava bolnice poručuje da su obavili su sve po pravilima. Alarmiran je Zavod za javno zdravstvo. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je smrtni ishod bolesnika povezan s legionelom. Manje koncentracije te bakterije pronađene su na nekim izvorima na nekim odjelima gdje su boravili.

"Od mnogo uzetih uzoraka imali smo pozitivan uzorak, sa malim brojem legionele, da. Rekla bih da nema razloga za zabrinutost, mi poduzimamo mjere koje su standardizirane, radimo po protokolu, pasteriziramo vodu, koristimo antibakterijske filtere", dodala je Bošnjak.

Pročitajte i ovo Vjetrobransko staklo Frit traka Znate li zašto se na vjetrobranskim staklima automobila nalaze crne točkice? Nisu tu samo kao ukras

Zaraza se inače širi i preko klima uređeja i aerosolom - udisanjem kapljica iz tople vode u kojoj se bakterija razmnožava. Izolirana je u vodovodnom sustavu bolnice u kojoj, inače, traju radovi.

"Svaki građevinski radovi povećavaju rizik, ali se rade sve mjere da bi se to preveniralo. Legionela se javlja se cijelu godinu, a osobito su opasni ljetni mjeseci kada je voda toplija"; objasnila je Gordana Pavliša iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Blokada imovine Nove sankcije za bliske suradnike čelnika bosanskih Srba: "Iskorištava vlastiti narod za osobnu korist"

Građani su podijeljeni, dio ne skriva svoju zabrinutost. Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da o svemu nije bio obaviješten. Doznao je iz medija. Tražit će od vodstva bolnice očitovanje i odgovore.

U srijedu će posjetiti Rebro s državnim tajnikom Tomislavom Dulibićem i pomoćnikom ravnatelja za kvalitetu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ-u) Tomislavom Benjakom kako bi provjerio sve okolnosti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene