Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZMJENE I DOPUNE

O slučaju maturantice brujala je cijela Hrvatska, a sada će Ministarstvo promijeniti sporno pravilo kod polaganja državne mature

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije upućivanja u javno savjetovanje ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović predstavili su u utorak izmjene i dopune Pravilnika o polaganju državne mature u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Učenici koji na ispitima državne mature otkriju svoj identitet na bilo koji način od sljedeće godine više neće biti kažnjeni poništavanjem tog ispita, jedna je od predloženih izmjena i dopuna Pravilnika o polaganju državne mature predstavljenih u utorak na konferenciji za novinare.

"Zabrana da se pristupnici potpisuju imenom i prezimenom ili na bilo koji drugi način otkrivaju identitet i dalje ostaje, no odredbu kao sankciju riješit ćemo na drugačiji način", rekao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Tako će ocjenjivač koji dobije ispit potpisan imenom i prezimenom ili je na njemu drugi način otkriven identitet taj ispit vratiti, a službe koje kontroliraju stavit će naljepnicu na ime i prezime i ispit dati drugom ocjenjivaču.

"Tako bi se trebala osigurati objektivnost ocjenjivanja", kazao je Filipović.

U izmjenama i dopunama pravilnika koje su upućene u javno savjetovanje proširena je lista nedozvoljenih predmeta na ispitima državne mature, pa uz mobitel, učenici za pisanje ispita državne mature neće smjeti imati ni pametne satove te ostale audiouređaje i videouređaje.

Pročitajte i ovo Državna matura - 4 zbog potpisa na eseju Muzička akademija oglasila se o slučaju maturantice o kojoj ovih dana priča cijela Hrvatska: "Mi ćemo možda..."

Precizirana je definicija neprimjerenih sadržaja prema kojoj su to vulgarni znakovi, prijetnja i simboli koji imaju diskriminirajući sadržaj o rasnoj, vjerskoj, etničkoj i spolnoj osnovi.

U slučaju korištenja tehnologije poništavaju se svi ispiti, a u slučaju neprimjerenih sadržaja poništava se ispit koji se piše, kazao je Filipović. Na maturi 2023. prvi put nakon 13 godina bit će jedinstven ispit iz hrvatskog jezika, a esej je ponovno uvjet za prolaz. U pravilniku među predmetima za koje se navodi da se polažu u dvije razine ostaju matematika, strani jezik i latinski.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs skupa omaška Fuchs o poništavanju mature zbog otkrivanja identiteta: "Izrazito je bitno da sva djeca, bez obzira na to tko su im tate i mame, budu na jednakim pozicijama"

Promjena je što se više neće navoditi ljetni i jesenski rok jer, naglasio je ravnatelj NCVVO-a, godišnja doba ne odgovaraju realnosti. Ljetni rok postaje prvi rok, a jesenski rok - drugi rok.

Također, izmjenama i dopunama definirano je da u izvanrednim situacijama lokaciju pisanja određuje NCVVO. U pravilniku ostaje osnovna i viša razina, a briše se podvarijanta A i B razine.

"Nakon javnog savjetovanja u zakonskom roku, ako Ministarstvo prihvati, ovim izmjenama i dopunama imat ćemo sve promjene koje će, vjerujem, olakšati i nama u Centru, i ocjenjivačima i predmetnim koordinatorima, ali i pristupnicima", istaknuo je Filipović.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izrazio je uvjerenje da su ove izmjene i dopune korak prema naprijed kako bi problema i nedoumica na državnim maturama bilo što manje.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene