Davor Božinović (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Davor Božinović (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se tijekom razgovora s novinarima na potragu za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem.


Ministar Božinović osvrnuo se i na potragu za pomocem Dinom Miškićem, koji je krajem rujna nestao s posadom u havariji broda na Atlantiku, naglasivši kako se potraga sada bazira na aktivnom motrenju i oslanja na satelitske snimke.

Vezani članci Dokumenti, ilustracija JMBG odlazi u povijest: Uvodi se velika promjena, tiče se svih građana Hrvatske Ministar Božinović i glavni ravnatelj policije Milina Božinović o nezapamćenom nasilju na autocesti: "Ovo je prevršilo svaku granicu", oglasio se i glavni ravnatelj policije

"Vlada ulaže sve napore, sve što može, kroz diplomatsku mrežu i Europsku agenciju za sigurnost pomorskog prometa. Ono na čemu se sada bazira potraga jest aktivno motrenje i obveza svih brodova koji prolaze tom rutom da o bilo čemu novome što uoče obavijeste francuske vlasti", rekao je Božinović.

Oslonjeni smo, dodao je, i na satelitske snimke koje se kada se predaju nadležnim institucijama analiziraju.

Također je rekao kako još uvijek "na stolu" financijska pomoć koju je ponudila Hrvatska za potragu te da je Ministarstvo vanjskih poslova u kontaktu s francuskim vlastima.

Vlada je spremna na sve političke izazove

Komentirajući zahtjeve za povećanjem plaća prosvjetnim radnicima, poručio je da su Vlada i HDZ, kao vodeća stranka vladajuće većine, spremni na sve političke izazove, pa i na mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora.

Božinović je to izjavio na Policijskoj akademiji odgovarajući na pitanja novinara o inzistiranju HNS-a na povećanju plaća prosvjetara i poruci čelnika Stranke rada i solidarnosti, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, da Vlada treba povećati plaće prosvjetara ili neće biti Vlade.

Vlada bilježi pozitivne trendove i ide svojim putem

Novinari su ga pitali kakva je budućnost Vlade s obzirom na to da dva partnera u vladajućoj većini javno idu protiv Vladinih odluka i postavljaju zahtjeve premijeru Andreju Plenkoviću, na što je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova ustvrdio da ova Vlada, "za razliku od vlada koje smo naslijedili", bilježi pozitivne trendove.

"U svakom segmentu vidi se pomak i taj je pomak posljedica odgovornog pristupa, uključujući i stalno podizanje plaće, ali u mjeri u kojoj je to realno moguće i u kojoj se ne izdvaja jedna kategorija na štetu neke druge kategorije državnih ili javnih službenika. Mi bismo voljeli kad bi bilo više novaca, kad bi se moglo još više izdvojiti, ali put kojim ide ova Vlada je realističan. Mi s ovim stvaramo pretpostavke za veći gospodarski razvoj, bolji kreditni rejting, manje kamate, otplaćujemo dugove nekih ranijih vlada, i to je jedini put", rekao je.

Na upit smatra li da Vlada može opstati "uz sve ove ucjene”, Božinović ponavlja kako Vlada ima svoj put i "ide tim putem”. "Ako se bilo što ispriječi na tom putu, mi kao vladajuća stranka, nositelj koalicije, sigurno smo spremni na svaki politički izazov", poručio je Božinović.

Na primjedbu novinara kako se i u samom HDZ-u mogu čuti ocjene da bi se, s obzirom na takve ucjene, trebalo ići na prijevremene izbore, ali da Plenković nema dovoljno hrabrosti "da to prelomi", Božinović odgovara kako je to apsolutno netočno.

"To je apsolutno netočno. Mi svi razgovaramo i ovo što sam vam kazao je mišljenje svih u Vladi, naravno i predsjednika Vlada. I stranke, naravno", odgovorio je Božinović. Vladina je politika da, sukladno mogućnostima, u mjeri u kojoj je to moguće horizontalno poveća plaće svim službama, naglasio je.

"Država je država kad ima vojsku, prosvjetu, policiju i sve druge potrebne službe i zanimanja. Bilo kakvo izdvajanje jednih na račun drugih ne samo da je nepotrebno već je i štetno stvarati nekakve tenzije između različitih skupina u društvu", ocijenio je.

MUP podigao plaće nekim službenicima bez povećanja proračuna

Istaknuo je kako je MUP internim preraspodjelama podigao plaće određenim kategorijama policijskih službenika a da nije povećan proračun Ministarstva.

"Ako radite reformski, ako prepoznajete izazove budućeg vremena, onda se na taj način organizirate. Uvjeravam vas da takav pristup može dati rezultat. MUP je među ministarstvima s najvećim brojem državnih službenika i namještenika i ako mi možemo, onda sam siguran da mogu i drugi", naglasio je.

Upitan znači li to da ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak poručuje "imate to što imate u ministarstvu, negdje spustite, negdje povisite”, Božinović je odgovorio da ne može govoriti o drugim ministarstvima jer nije upoznat s njihovim mogućnostima te je ponovio na koji je način MUP podigao plaće dijelu svojih zaposlenih.

"Moji suradnici, pogotovo oni koji se bave materijalno financijskim poslovanjem, i u ovom trenutku promišljaju kako da, bez povlačenja za rukav ministra financija Marića ili ne znam koga drugoga u Vladi, stvorimo nekakav prostor da bismo još neku od kategorija hrvatske policije nagradili s onim što zaslužuju, a to su veće plaće", dodao je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju